субота, 18. фебруар 2012.

MITING EKSTREMISTA U BEOGRADU: KLICALI KONUZINU, POZIVALI NA USTANAK


     Nekoliko stotina pristalica i simpatizera srbijanskih ekstremističkih organizacija okupilo se na Trgu Republike u centru Beograda protestujući na četvrtu godišnjicu nezavisnosti susedne države Kosovo. Opskurni skup pod nazivom "Za slobodni Kosmet u slobodnoj Srbiji", upriličen je u organizaciji falangi Naši i Obraz iz srbijanskih borbenih snopova i uz podršku još nekoliko njima ideološki bliskih pokreta i organizacija. Na skupu se pojao "Oče naš", klicalo se ratnim zločincima i Rusiji i njenom ambasadoru u Srbiji, dok su sa druge strane pojedini učesnici skupa u svojim govorima predsednika Srbije Borisa Tadića nazivali "ustašom" i "kopiletom". Kako je odmicao program okupljena raja je počela da poziva na ustanak i paljenje džamija.
     Opskurni skup pod nazivom "Za slobodni Kosmet u slobodnoj Srbiji", upriličen je u organizaciji falangi Naši i Obraz iz srbijanskih borbenih snopova i uz podršku još nekoliko njima ideološki bliskih pokreta i organizacija: "Za Srbiju", "Srpski Slobodari", "Složni" i "Zavetnici Kosova i Metohije". Na protestu su prisustvovale i organizacije "Ultra četnici" i "Slobodna Srbija", a zaviorio se i barjak fašista iz falange "1389" čiji su jurišnici, takođe, uzeli učešća u publici.


     Bahanalije je na neosvetljenom Trgu Republike počele su intoniranjem himne Srbije i pojanjem "Oče naš", a prvi koji se obratio okupljenima bio je predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović, koji je pre pola godine u poverljivom dokumentu NATO-a označen kao jedan od organizatora nereda i nasilja na graničnim prelazima sa susednim Kosovom i osoba koja kontroliše sve prolaze goriva na severu te države, krijumčarenje lekova i građevinskog materijala.
     Ivanović je između ostalog ocenio da se vlast Srbije "odriče Kosova" i izrazio nadu da će to prestati sa promenom vlasti, posle poslaničkih izbora. Pored vlasti u Srbiji i samog predsednika Borisa Tadića, Ivanović se u govoru obrušio i na Nevladine organizacije posebno one, kako se izrazio, iz "kruga dvojke" te stim u vezi pomenuo predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko.


     Tokom najave sledećeg govornika mrkli mrak na Trgu iznebuha je rasteralo svetlo ulične rasvete - stigla struja. U tom trenutku na scenu stupa vođa falange Naši, aranđelovački duče, Ivan Ivanović. On se povišenim tonom obrušio na režim i pojedine funkcionere iz vlasti sa akcentom na predsednika države, istovremeno pozivajući na direktan otpor, kako je naveo, marionetskoj vlasti. Ivanović je u delu svog govora lamentirao nad sudbinom Kosova, ali je na kraju skupio odvažnosti i javno obećao "ne sledeće godine u Prizrenu već ove i u Prizrenu i u Prištini", praveći paralelu u vezi omiljene parole srbijanskih fašista i huligana - "sledeće godine u Kninu (Prištini, na Gazimestanu)", itd.
     Harambaša klerofašističkog Obraza Mladen Obradović bio je koncizan tokom svog govora pa je između malo izrečenog, a nebitnog, za svaki slučaj poslovično repetirao parolu da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić "najveći srpski heroji", što je automatski izazvalo buru oduševljenja među ljubiteljima srpskih ratnih zločinaca podno njegovih nogu. Istovremeno, donekle  instiktivno a više zbog komande grupe huligana sa obeležjima Obraza smeštenih tik ispred improvizovane bine, okupljeni su počeli da skandiraju imena njihovih idola koji greju otomane u haškoj ćuzi.


     Međutim, sledeći koji se latio ledenog mikrofona na improvizovanoj bini ispostaviće se i kao apsolutni hit protesta. Izvesni Rajko Đurđević iz prestižnog udruženja "Zavetnici Kosova i Metohije", nije birao reči. Odmah nakon što se posve sumnjivim korakom doteturao pred stalak sa mikrofonom, pomahnitali vremešni gospodin je ne birajući reči žestoko "opleo" po "izdajnicima" istovremeno veličajući Rusiju, a publiku je sofisticirano, otprilike u stilu svog imenjaka Vasića iz Šumske, udostojio sa pregršt informacija, između ostalog i doslovce: da je "u toku četvrti rajh" i da je Tadić (Boris, predsednik Srbije) "ustaša" i "kopile". Na isteku svojih pet žutih minuta slave, Rajko je krešendirao obećanjem urliknuvši napuklim glasom - "dićićemo ustanak". Tokom Rajkovog govora rulja je u više navrata klicala "živeo Konuzin", "spasi Srbiju i ubij se, Tadiću Borise", "ustanak" i slično.


     Po okončanju tirade raja se polako razilazila, a oni najekstreminiji su uz dreku napustili Trg Republike i u povorci se uputili do Hrama Svetog Save gde će se upriličiti i drugo poluvreme bahanalija. Usput su urlali "Nož, žica, Srebrenica", "Ne znam šta mi je - pale mi se džamije!"...
(Goran Necin)

Нема коментара:

Постави коментар