уторак, 7. фебруар 2012.

GENERALNI ŠTRAJK U GRČKOJ: NIJE DOVOLJNO SRUŠITI VLADU, MORAMO SRUŠITI CELU KLASU


     Danas se u Grčkoj nastavljaju pregovori između premijera i predstavnika opozicije po pitanju usklađivanja sa zahtevima za radikalnim merama štednje na kojima čvrsto insistiraju MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka. Ali, dok se vode razgovori iza zatvorenih vrata, radni narod Grčke još jednom je pokazao svoj stav - pokrenut je generalni štrajk širom zemlje.
slika: Generalni štrajk u Grčkoj, Komunistička partija objavila proglas: "Ovo je taj trenutak - nije dovoljno srušiti vladu, moramo srušiti cijelu klasu"
     Radnici su potpuno složni - odbijaju da plate za krizu koju nisu stvorili. Među demonstrantima i štrajkačima, ali i u grčkoj politici uopšte, Komunistička partija (KKE) jedan je od najistaknutijih faktora. Partija je osnovana 1918. odmah posle Oktobarske revolucije i time je najstarija politička stranka u današnjoj Grčkoj. Za razliku od brojnih drugih sličnih političkih opcija širom Evrope, koje su poprilično marginalizovane, KKE ima veliki uticaj u Grčkoj, a taj uticaj je u znatnom porastu od izbijanja krize.


     Ali, KKE nije jedini predstavnik krajnje levice na grčkoj političko-ekonomskoj sceni, važno je istaći i "Sve-radnički militantni front" (PAME) koji kao organizacija predstavlja konfederaciju grčkih radnika. Prema službenoj stranici PAME okuplja oko 415,000 članova. Uz navedene primere u Grčkoj su takođe snažne i druge "leve" opcije poput anarhizma.
     Ono što grčkim radnicima nikako ne ide u prilog je poražavajuća činjenica da između službenih predstavnika levice često vladaju nesuglasice, i pored aktualne situacije koja po svaku cenu zahteva što veću i kompaktniju solidarnost grčkih radnika, ali i celokupnog grčkog stanovništva.


     Povodom današnjeg generalnog štrajka (i jučerašnjih protesta), komunistička partija Grčke izdala je sledeći proglas - donosimo vam slobodni prevod sa engleskog jezika:


     Transkript: izjava za štampu organizacije KKE povodom zasedanja grčke vlade i "trojke"
     "Pozivamo sve radnike da se uključe u masovni protest. Zemlja mora biti paralizovana u okviru najavljenog generalnog štrajka. Nema drugog rešenja, imamo samo jedan jedini izbor: moramo ih prestrašiti, moramo ih zaustaviti. Moramo napraviti sve što je u našoj moći kroz eskalaciju naše mobilizacije, tako da plan za izdavanje novog kredita i novi memorandum ne prođu. Moramo srušiti vladu koristeći se voljom naroda, aktivnošću i organizovanom intervencijom od strane naroda. Ovo će biti prvi korak.


     Nećemo ograničavati sebe samo na ovo ili da se podređujemo glasačkim kutijama. Ono što je najvažnije je da narod kroz svoju borbu shvati kako rušenje vlade nije dovoljno. Buržujski politički sistem uvek ima rezerve - one snage koje nam se danas predstavljaju kao anti-memorandumske (op.a. opozicija koja se, navodno, protivi kreditu od strane međunarodnih organizacija).
    Ono što je bitno je da srušimo celu klasu koja je trenutno u poziciji moći, jer kada to uradimo - tada više nećemo imati narod koji ima vlast, već narod koji u svojim rukama ima moć.


     Svi dosadašnji pregovori, koji se nastavljaju i danas, ne vode nikuda - to je samo začarani krug. Ono što je sada bitno je da narod u svoje ruke preuzme ekonomiju - naročito sredstva proizvodnje, monopole i druga poslovanja. Svaka druga opcija, sve manje od ovoga, daće previše prostora buržujskom političkom sistemu da se ponovo vrati na scenu.


     Ovo je taj prelomni trenutak - sledi nam težak period, period u kome neko vreme neće biti ekonomskog rasta, ali reč naroda će biti prva i poslednja. Počevši od danas, ovaj plan ne sme biti povremen ili odvojen od samog naroda, radnici i ceo narod moraju preuzeti kontrolu. Samo uz potpunu kontrolu i vlast naroda, izaćićemo iz začaranog kruga, izaćićemo iz Evropske Unije i poništiti sav spoljni dug.


     Nema više cenkanja. Čak i da nam sada otpišu 100% od ovog duga, opet će izvlačiti novac iz naših džepova, neke druge dugove ćemo i dalje plaćati našim znojem. Nema drugog rešenja. Mi bi zaista voleli kada bi postojalo neko jednostavnije rešenje, ali trenutno njega nema što znači da rešenje mora biti radikalno.


     Vladajući se i danas koriste različitim trikovima da prevare narod. Navode kako neće dirati 13. i 14. platu, ali zato će svojim nametima uzeti 5. i 6. platu. Narod mora pokazati kako nije naivan, da se narodu ne mogu na ovaj način rugati. Samo taj detalj već je dovoljan da napravimo veliki korak napred."
Preveo: Marko K.
Izvorni tekst: http://inter.kke.gr/News/news2012/2012-02-06-kke-kinitopoiisi/
(inter.kke.gr)

Нема коментара:

Постави коментар