петак, 10. фебруар 2012.

VISOKI PAKISTANSKI FUNKCIONER: "UKOLIKO IZRAEL NAPADNE, STAĆEMO NA STRANU IRANA"


     U ekskluzivnom razgovoru za britanski list The Sun, pakistanski visoki poverenik za Britaniju, Vajid Šamsul Hasan, rekao je kako Pakistan - u slučaju izraelskog napada - neće imati druge opcije nego stati na stranu Irana.
slika: Visoki pakistanski dužnosnik: "ukoliko Izrael napadne, stati ćemo na stranu Irana"
     Po pitanju tenzija oko Irana, Hasan je izjavio: "Ne bismo voleli da Izrael napadne bilo koju državu, bez obzira radi li se o Iranu ili nekoj drugoj državi. Pogotovo ne bismo voleli da ispadne da podržavamo takvu izraelsku kampanju protiv bilo koje države. Ukoliko Izrael napadne Iran, to će imati i znatan uticaj na Pakistan. U tom slučaju mi ćemo biti prisiljeni da branimo svoje interese. Mi takođe imamo i znatnu šijitsku populaciju u Pakistanu, ona sigurno neće mirno dočekati takav sukob."
     U razgovoru se takođe osvrnuo na aktuelne odnose prema SAD-u za koje je izjavio da su na "najnižim" nivoima do sada. Navodi kako je zemlja ogorčena stalnim napadima američkih bespilotnih letelica koje su u protekle 3 godine, prema njegovim informacijama, ubile 535 civila, od čega 60 dece. Drugi pakistanski izvori navode kako je brojka i duplo veća.


     Hasan o napadima američkih bespilotnih letelica: "Ubijani su civili - žene, deca, porodice. Naši gubici su veliki. Mislim da je vreme da pakistanska vlada zauzme čvršći stav. Dolazi vreme kada će jednostavno morati preduzeti nešto i zaustaviti ovo što se događa. Pakistan ima dovoljno sredstava i snage da brani svoje granice i svoju teritoriju.", navodi Hasan. Ipak, u razgovoru daje do znanja da je aktuelna pakistanska vlada jako oprezna po pitanju odnosa sa SAD-om: "Naravno, takve odluke bi dovele do eskalacije situacije i bio bi prekinut "Rat protiv terorizma", a to nije ono što bismo sada želeli".


     Američka vojska tvrdi kako su napadi bespilotnih letelica "obezglavili" vodstvo al-Kaide, ali se civilne žrtve ne spominju.


     Uprkos nastojanjima pakistanske vlade da se prikaže kao veliki saveznik SAD-a, animozitet i ogorčenje stanovnika Pakistana moglo bi eskalirati do te mere da se destabilizuja cela zemlja.
Iz komentara je očito kako je i visoki funkcioner Hasan itekako svestan te činjenice: "Mi znamo šta se događa - uništavane su škole, bolnice, cele zajednice. Ubijani su civili - žene, deca, porodice. Naši gubici su veliki. Narod smatra kako bi smrti koje su prouzrokovane napadima bespilotnih letelica trebalo tretirati kao ratni zločin. Animozitet je toliko veliki da su Amerikanci najverovatnije najomraženiji narod među stanovnicima Pakistana."
(The Sun)

Нема коментара:

Постави коментар