уторак, 14. фебруар 2012.

SIRIJSKI AMBASADOR PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN: MOŽEMO LI ZAMISLITI DA SIRIJSKE TRUPE IDU U ODBRANU "OKUPIRAJ" DEMONSTRACIJA U SAD


Sirijski ambasador pred Generalnom skupštinom UN-a: možemo li zamisliti da sirijske trupe dolaze u obranu Occupy prosvjednika u SAD-u?
     Danas je održana sednica Generalne skupštine UN-a po pitanju Sirije. Pojedine države, u prvom redu Katar (koji trenutno predsedava Generalnom skupštinom UN-a) i Saudijska Arabija, pokušavaju - nakon propale UN rezolucije u Savetu bezbednosti - da sličnu, gotovo identičnu, rezoluciju sprovedu u Generalnoj skupštini. Ali, kada bi im to i pošlo za rukom, takav dokument bio bio samo simboličan, jer konkretnu snagu i prioritet ipak ima Savet bezbednosti. Za vreme zasedanja, govor je održao i sirijski ambasador pri UN-u, Bašar Džafari, koji je izneo niz kritika na račun međunarodne zajednice.


     Sirijski ambasadror pri UN-u, Bašar Džafari, održao je govor pred Generalnom skupštinom UN-a. "UN primenjuje dvostruka pravila kada je reč o Siriji", naveo je sirijski ambasador pri UN-u.
Navodi kako svaka suverena zemlja, pa tako i Sirija, ima odgovornost prema čuvanju bezbednosti na svojoj  teritoriji.


     "Svaka nezavisna država, ima pravo na zaštitu vlastitih građana. Mi u Siriji ne bismo mogli zamisliti da donesemo odluku o slanju vojnika u svrhu zaštite OWS [Occupy Wall Street] demonstracija. Isto tako, ni mi, ni bilo koja druga vlada ne razmišlja o slanju trupa u pomoć u Parizu ili Londonu.", istaknuo je.


     "Poznato je da naoružane grupe, na svakodnevnoj bazi, izvršavaju atentate i ubijaju akademike, mislioce i intelektualce širom Sirije - baš kao što su to radili i u Iraku, kako bi se zatrla sama osnova države. To je njihov cilj - gurnuti zemlju u kaos.", napomenuo je Džafari i istakao kako je jedan o glavnih službenika koji pridonosi nasilju u Siriji, nedostatak poštovanja međunarodne zajednice za teritorijalnu celovitost sirijske države. Takođe, u više navrata, rekao je pred okupljenim UN članicama kako se Sirija nalazi pod napadom terorističkih organizacija.


     UN-ova predstavnica za ljudska prava, Navi Pilaj


     Prema UN-ovoj predstavnici za ljudska prava, Navi Pilaj, u Siriji je od marta prošle godine do danas, ubijeno preko 5.400 osoba. Ali, Pilaj navodi kako je te brojke nemoguće proveriti uzevši u obzir činjenicu da službena tela koja bi to mogla potvrditi, "nemaju pristup državi".
     Prema njenim izveštajima, povećava se broj napada koji sprovode anti-Assad militanti protiv sirijske vojske. Navodi kako je sirijska vlada saopštila da je do sada ubijeno oko 2.000 pripadnika sirijske vojske. 


     Hilari Klinton: SAD i Turska će odigrati važnu ulogu u rešavanju sirijske krize


     Po pitanju Sirije oglasila se i američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je izjavila kako će SAD "intenzivirati" diplomatski pritisak protiv sirijskog režima kako bi se "stalo na kraj kampanji nasilja". 
     Svoju izjavu je dala nakon sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova, Ahmet Davutoglu-om. Povodom tog sastanka Klintonova je izjavila kako će obe države "igrati izuzetno važnu ulogu u potrazi za rešenjima (po pitanju Sirije)". U svom govoru takođe se osvrnula i na jučerašnje napade na izraelske ambasade u Indiji i Gruziji, i navodi kako će SAD "pomoći u aktuelnoj istrazi".
Podsetimo, gotovo pola sata nakon napada, izraelski premijer je odmah izjavio kako iza napada stoji Iran.


     Google već menja imena ulica sirijskih gradova


     Džafari se takođe osvrnuo i na pristranost pojedinih internet servisa. "Imena nekih ulica promenjena su na servisu Google maps, naročito u gradu Homs. Ovo je potpuno kršenje UN-ovih rezolucija - menjanje geografske nomenklature. Šta Google uopšte ima sa imenima ulica u sirijskim gradovima?", rekao je Džafari.


     Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da se velika američka korporacija direktno uplela u geo-politička pitanja. Za vreme rata u Libiji, pre pada Tripolija - Google je promenio ime glavnog trga u Tripoliju iz "Zeleni trg" u - kako su ga pobunjenici nazivali - "Trg mučenika". Sa ovim činom američka gigantska korporacija Google jasno je dala do znanja da je itekako pristrasni element u svetskim sukobima. Službena promena imena trga nije bio tek trivijalan potez - jasno je kako je takav čin imao veliki uticaj na podizanje morala druge strane.


     Nešto slično se dogodilo i sa servisom Wikipedija koja je, za vreme trajanja rata u Libiji, službenu državnu zelenu zastavu zamenila sa pobunjeničkom trobojnicom. Mnogi će konstatovati kako Wikipediju, za razliku od Google-a, uređuju sami korisnici - ali, činjenica je kako je sporna zastava ostala i poredč podataka kako je u to vreme NTC priznalo tek nekoliko zemalja. Internet kao medij, zahvaljujući svojoj masovnosti izvora, još uvek je nepristrasan - ali, vodeći servisi: Google, Facebook, Wikipedija, Twitter i Youtube - itekako su pristrasni po pitanju međunarodne politike.
(RT)

Нема коментара:

Постави коментар