четвртак, 11. август 2011.

ANTONIO BANDERAS


     Nekadašni ljubimac Pedra Almodovara uspešno je internacionalizovao svoju filmsku karijeru, čiji je drugi deo obeležila saradnja sa Robertom Rodrigezom.

     Ozleda stopala isprečila se Banderasovoj profesionalnoj fudbalskoj karijeri i prebacila mu fokus na glumu. Završio je dramsku školu u Malagi i nastavio sa glumačkim radom u Španskom nacionalnom pozorištu gde ga je uočio reditelj Pedro Almodovar i ponudio ulogu u filmu LAVIRINT STRASTI (Labirinth of Passion, 1982), seksualnoj farsi o transvestitima, pank-rokerima i nimfomanijacima. Saradnju su nastavili filmom MATADOR (Matador, 1986), gde je Banderas glumio nestabilnog studenta matadora koji policiji priznaje zločine koje nije počinio. Sledeće godine, 1987., u filmu ZAKON POŽUDE (Law of Desire, 1987) reditelja Almodovara, Banderas je utelovio prvi u nizu svojih gay karaktera glumeći heteroseksualca koji, nakon što otkrije homoseksualnu ljubav, postaje manijakalno posesivni ubica.


     Sledeća dva filma Banderas-Almodovar, ŽENE NA RUBU NERVNOG SLOMA (Women on the Verge of a Nervous Breakdown, 1988) sa Karmen Maurom i VEŽI ME (Tie Me Up! Tie Me Down, 1989) sa Viktorijom Abril, Almodovarovim muzama, imali su zadatak predstaviti ga američkom tržištu. Mada Banderas nije baš vešto baratao engleskim jezikom, ipak je 1991. odustao od angažmana u filmu VISOKE POTPETICE (High Heels, 1991) i debitovao u Holivudu ulogom kubanskog trubača u filmu KRALJEVI MAMBA (The Mambo Kings, 1992). U filmu FILADELFIJA (Philadelphia, 1993) glumi dečka glavnog glumca Toma Henksa koji u filmu umire od AIDS-a, a radeći na filmu INTERVJU SA VAMPIROM (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994) uživa u društvu Breda Pita i Toma Kruza kao Kruzov bivši ljubavnik. 1993 godine, snimio je još jedan odličan film KUĆA ČUDNIH DUŠA (The House of the Spirits, 1993).


     1995. snima čak pet filmova i nastavlja saradnju sa drugim rediteljem koji će mu obeležiti karijeru, Robertom Rodrigezom, i to na filmu DESPERADO (Desperado, 1995), a 1995. nastaje omnibus ČETIRI SOBE (Four Rooms, 1995). 


     RAPSODIJA U MAJAMIJU (Miami Rhapsody, 1995), sa Sarom Džesikom Parker i Mijom Farou, a zatim DVOSTRUKI ZAVODNIK (Two Much, 1995) sa Melani Grifit i Deril Hanom, UBICE (Assassins, 1995) sa Silvester Staloneom i Džulien Mur i NE VERUJ STRANCIMA (Never Talk to Strangers, 1995). Pregusti raspored snimanja nije urodio plodom pa je Banderasu, nakon nekoliko neuspeha, dobro došla EVITA (Evita, 1996) u kojoj glumi sa slavnom pop pevačicom Madonom. Uloga ga je vratila nazad u igru i počeo je birati bolje uloge i pojavljivati se u manje filmova.


     Sa crnom komedijom LUDI U ALABAMI (Crazy in Alabama, 1999) i Melani Grifit u glavnoj ulozi (supruga, upoznali su se na snimanju komedije Dvostruki zavodnik) Banderas je debitovao kao producent i reditelj. Nakon filmova TRINAESTI RATNIK (The 13th Warrior, 1999) i UDRI DO KOSTI (Play it to the Bone, 1999) ponovo sarađuje sa Robertom Rodrigezom u DECA ŠPIJUNI (Spy Kids, 2001), ovaj put u ulozi kidnapovanog, penzionisanog tajnog agenta kojeg treba da spasu vlastita deca. 2002. i 2003. slede nastavci, svi odreda box office hitovi. Podeljene kritike dobio je de Palmin triler FATALNA ŽENA (Femme Fatale, 2002), što se ne može reći za poslednji iz Mariači trilogije, Rodrigezov BILO JEDNOM U MEKSIKU (Once Upon a Time in Mexico, 2003).


     Okušao se i u animiranom žanru posudivši svoj glas jednom od likova u ŠREKU 2 (Shrek 2, 2004), a na ozbiljnije projekte vraća se sa filmom ZAMIŠLJAJUĆI ARGENTINU (Imagining Argentina, 2004), gde glumi argentinskog scenaristu kome nestaje žena (Emma Thompson).


     Banderas je ponovio ulogu maskiranog osvetnika u nastavku LEGENDA O ZOROU (The Legend of Zorro, 2005). Zoro se ovde mora odreći svog uzbudljivog načina života kako ne bi izgubio ženu i dete. Nažalost, nastavak legendarnog MASKA ZOROA ili ZORO: MASKIRANI OSVETNIK (The Mask of Zorro, 1998), na koga se čekalo sedam dugih godina razočarao je mnoge u poređenju sa prvim delom, i kvalitetom i zaradom. U filmu ULIČNI TANGO (Take the Lead, 2006), Banderas igra plesača Pjera Dilejna koji se odriče honorara kako bi približio ples siromašnoj deci. Zatim ponovo daje glas mačku u čizmama u trećem nastavku ŠREKA (Shrek the Third, 2007).


     2008. ovog latino ljubavnika možemo videti u filmu MAMIN NOVI FRAJER (My Mom's New Boyfriend, 2008), gde glumi kriminalca koji se zaljubljuje u privlačnu Meg Rajen. 


     Banderas se 1996. oženio glumicom Melani Grifit sa kojom ima ćerku, Stelu Karmen. To mu je drugi brak, od 1988. do 1996. bio je oženjen španskom glumicom Anom Leza, koju je upoznao na snimanju Almodovarovog filma Women on the Verge of a Nervous Breakdown.






Нема коментара:

Постави коментар