понедељак, 15. август 2011.

BIROKRATSKA MAFIJA: OVAKO SE PLJAČKAJU NAŠE FIRME


     Otimaju bez milosti - Krađa po razrađenoj šemi


     Mućke u privatizaciji počinju nameštanjem tendera, a završavaju se prebacivanjem novca na račune of-šor kompanija. Čak 70 odsto kapitala procenjuje se po knjigovodstvenoj ceni, a ne po tržišnoj.


     Muvanje u privatizaciji počinje kad preduzeća kupe biznismeni povezani sa donosiocima propisa o privatizaciji. Zajedničko za ove kupce je to što im nije stalo da preduzeće koje kupuju nastavi da radi, već hoće da dođu do nekretnina i tržišta. "Prilikom prodaje preduzeća 70 odsto kapitala procenjuje se po knjigovodstvenoj ceni, a ne po tržišnoj. Sledi simuliranje aukcija i tendera, jer posle svake neuspešne prodaje početna cena preduzeća pada. Kad se dostigne određena cena, kao kupci preduzeća pojavljuju se fizička lica kako bi se dobila mogućnost otplate u šest jednakih godišnjih rata - objašnjava sagovornik upućen u proceduru nameštanja tendera.


     Kupovina, pa otkaz


     Nakon "uspešne" kupovine kupci prodajom od tri do pet odsto kapitala kupljenog preduzeća namiruju sva dospela potraživanja radnika, realizuje se socijalni program, a posle isplata otpremnina radnicima prestaje radni odnos. "Kad kupac raščisti sa radnicima, on počinje da uništava preduzeće, i to prvo preko lažne dokapitalizacije. Neosnovano se uvećava vrednost nabavljene opreme za potrebe preduzeća naduvavanjem faktura inodobavljača nerealnim procenama 'naručenih veštačenja' i kontinuitet poslovanja obezbeđuje simuliranjem poslovnih odnosa."


     Prekasno poništavanje ugovora


     "Novac se 'šeta' kroz račune kupljenog preduzeća kako bi se u bilansima prikazao porast prihoda. Onda se uzimaju krediti kod banaka i stavljaju se hipoteke na nepokretnosti preduzeća u znatno većem iznosu od dozvoljenog. Nakon priliva, novac se isisava kroz marketinške, pravne, konsultantske usluge na ime naknada za članstvo u upravnom i nadzornom odboru, menadžerske ugovore i slično. Agencija za privatizaciju, koja kontroliše ispunjavanje kupoprodajnog ugovora, u mnogim slučajevima raskida ugovor prekasno, kad je kupac naneo nenadoknadivu štetu preduzeću i umanjio njegov kapital, a sebi obezbedio ogromnu protivpravnu imovinsku korist.


     Sistematsko uništavanje malih akcionara


     Posle lažne dokapitalizacije obara se vrednost akcija na berzi. "To se radi ponavljanjem kupovine i prodaje minimalnog broja akcija na berzi u minimalnom vremenskom intervalu, uz stalno obaranje cene prilikom sledeće kupovine. Tako se stvara negativna razlika u ceni akcija da bi se kasnijom dokapitalizacijom istisnuli manjinski akcionari koji su vlasnici oko 30 odsto akcija. Dokapitalizacija se vrši novcem koji se "prošeta" kroz račune preduzeća, čime se manjinski akcionari svode na manje od pet odsto pre prevođenja AD u DOO i potom na scenu stupaju of-šor kompanije.


     Ostaju "prazne ljušture"


     Imovina privatizovanog preduzeća prodaje se direktno ili preko zavisnih preduzeća. "Osnivaju se zavisna privredna društva u čiju se imovinu unose nepokretnosti preduzeća. Potom se 100 odsto udela u zavisnim preduzećima prodaje of-šor kompanijama sa odloženim plaćanjem, pri čemu se novac od prodaje uplaćuje na nerezidentne račune of-šor kompanije ili prima u kešu, koji se potom koristi za dalje kupovine preduzeća. Iza ovakvih biznismena firme ostaju kao "prazne ljušture" bez imovine i bez kapitala.


     Šema za privatizaciju


     1. Više neuspešnih tendera - opada cena preduzeća;
     2. Tender uspešan - preduzeće se fizičkom licu prodaje po mnogo nižoj ceni od početne;
     3. Kupac prodaje deo imovine preduzeća - isplaćuju se otpremnine radnicima;
     4. Lažna dokapitalizacija - Kupovina opreme po cenama višim od stvarnih, i to od inostranih dobavljača, pomoću naduvanih faktura;
     5. Uzimanje kredita i stavljanje imovine preduzeća pod hipoteku, i
     6. Isisavanje novca iz preduzeća preko marketinških i projektantskih fiktivnih ugovora sa of-šor kompanijama.
(Slavica Tomčić, 15.08.2011.)

1 коментар: