петак, 14. октобар 2011.

FORMIRATI GEODETSKI ZAVOD VOJVODINE


     NOVI SAD – Više od polovine primedaba Lige socijaldemokrata Vojvodine upućenih na Nacrt regionalnog prostornog plana AP Vojvodine usvojeno je, dok će ostale poslanici LSV pokušati da kroz formu amandmana ugrade u taj akt tokom skupštinske rasprave u pokrajinskom parlamentu. Kako je za Slobodnu Vojvodinu potvrdio predsednik Stručnog saveta LSV za urbanizam i građevinarstvo Radoje Cvetkov, sve podnete primedbe bile su realne i stručno obrađene, tako da se Liga sa pravom može pohvaliti da je uspela da Nacrt prostornog plana značajno poboljša. 
     Klinički centar Novog Sada rasteretiće pokrajinski


     Cvetkov kao pobedu LSV, u ime Vojvodine, ističe usvajanje nekoliko važnih primedaba:


     – Veoma je važno to što je usvojena naša primedba o neophodnosti formiranja geodetskog zavoda Vojvodine. To je veoma značajno, pošto ćemo nakon njegovog formiranja konačno u toj oblasti moći da detaljno i kvalitetno pratimo situaciju na celoj teritoriji Vojvodine, da imamo svoje geodetske karte i tako dalje – ističe Cvetkov. On dodaje i da je veoma važno to što je, na osnovu primedbe LSV, u Regionalni prostorni plan AP Vojvodine uvrštena i izgradnja kliničkog centra Novog Sada. 


     – Od izuzetne važnosti je da Novi Sad, kao glavni grad Vojvodine, ima svoj klinički centar kako bi se omogućila što kvalitetnija usluga pacijentima. Istovremeno, na taj način će se rasteretiti i Klinički centar Vojvodine – zaključio je Cvetkov. Prihvaćene su i primedbe Saveta LSV za saobraćaj koje se odnose na dopunu teksta nacrta iz oblasti putnog i železničkog saobraćaja, što će, prema rečima Cvetkova, omogućiti izgradnju i rekonstrukciju pojedinih pravaca koji prvobitno nisu bili predviđeni ovim nacrtom. 


     Sada predstoji da stručni saveti Lige pregledaju sva obrazloženja nadležne komisije i da nakon analize osmisle amandmane kojima bi se Regionalni prostorni plan APV dodatno popravio na samoj sednici Skupštine Vojvodine, na kojoj će biti usvojen. 


     Nastavljamo borbu amandmanima


     Potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević navodi za Slobodnu Vojvodinu da je Liga socijaldemokrata Vojvodine bila jedina stranka koja se angažovala oko Nacrta regionalnog prostornog plana APV i da su, kao i prilikom izrade Predloga prostornog plana Republike Srbije, njeni stručni saveti veoma kvalitetno pripremili svoje primedbe. Ona kaže da će poslanici LSV u vojvođanskom parlamentu pokušati amandmanima da promene ono što stručnim savetima nije pošlo za rukom njihovim primedbama. 


     – Jedna od najvažnijih primedaba LSV, koja nije prihvaćena, bila je da je neophodno formirati skladište gasa, poput onog u Banatskom Dvoru, kojim bi upravljala pokrajina. Odbijen je i predlog za formiranje centra za projekte AP Vojvodine, koji bi obavljao poslove informisanja, obrazovanja i koordinacije projekata EU na području Vojvodine. 


     Zbog toga ćemo pokušati da to izdejstvujemo preko amandmana na sednici pokrajinske skupštine – istakla je Sedlarevićeva. Dodaje da je, uprkos kašnjenju od gotovo godinu dana, od krucijalne važnosti da se ovaj strateški i dugoročni dokument usvoji, pošto se na osnovu njega izrađuju i lokalni prostorni planovi, a onda i sva ostala propratna dokumentacija.


     – Prostorni plan jeste dokument na osnovu koga se donose svi ostali strateški dokumenti iz različitih oblasti. On je osnova za bilo kakav razvoj i bilo kakvu promenu u AP Vojvodini – istakla je Maja Sedlarević. 


     Saveti radili i na Nacrtu


     Predsednik Stručnog saveta LSV za urbanizam i građevinarstvo Radoje Cvetkov ističe za Slobodnu Vojvodinu da su članovi šest ili sedam različitih stručnih saveta LSV dali svoj doprinos Nacrtu regionalnog prostornog plana AP Vojvodine kroz preko 80 primedaba upućenih nadležnoj komisiji. Članovi ostalih saveta, kojih u LSV ima preko 20, svoj doprinos dali su još prilikom same izrade Nacrta.


     Zacrtali i granični prelaz, postavljanje optičkih kablova, zaštitu turističkih lokaliteta...


     Liga socijaldemokrata Vojvodine veoma uspešno se angažovala i prilikom usvajanja Prostornog plana Republike Srbije prošle godine, a stranački stručni saveti i tom prilikom imali su odlučujuću ulogu. Narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov za Slobodnu Vojvodinu kaže da je LSV preko Odbora za urbanizam Narodne skupštine Republike Srbije uspela da se izbori za to da se Prostornim planom predvidi otvaranje dva međunarodna granična prelaza – u Nakovu kod Kikinde i na tromeđi između Srbije, Mađarske i Rumunije. 


     Ona dodaje da smo se izborili i da se među turističke destinacije od posebnog značaja uvrsti i Donji Srem – Posavina, što u prvobitnoj verziji tog akta uopšte nije bilo predviđeno. 


     – To se moralo ispraviti jer se u Sremu nalaze važni i turistički atraktivni lokaliteti kao što su arheološki lokalitet Sirmijum, specijalni rezervat prirode Obedska bara, specijalni rezervat prirode Zasavica i drugi – navodi Jerkova. Ona napominje da je u Predlog zakona o prostornom planiranju, u odeljku o turističkim klasterima ubačena i odrednica AP ispred reči Vojvodina, jer LSV smatra da podela po turističkim klasterima treba da bude podudarna sa ostalim zakonskim podelama na regione.

     – Na ovaj način se sami regioni stimulišu da više ulažu u turizam i na taj način ostvaruju bolje rezultate – kaže Jerkova. Ona dodaje da je, u najvećoj meri zahvaljujući LSV, Prostornim planom predviđena rekonstrukcija i izgradnja deonice državnog puta prvog reda Vrbas – Kula – Sombor – državna granica Bački Breg sa vezom na planirani južni autoput kroz Mađarsku. Takođe, u predlog zakona je u poglavlju ''Elektronske komunikacije'' ubačeno da je važno omogućiti postavljanje optičkih kablova u zemljištu vodoprivrede kao i u putnom zemljištu opštinskih i državnih puteva. 


     – Zahvaljujući Ligi, opštine iz Vojvodine više neće biti obuhvaćene nijednim od urbanih, klasterskih ili bilo kojih drugih područja Grada Beograda, što je do sada u više navrata bio slučaj – istakla je Jerkova. Ona je dodala da je Liga više nego zadovoljna postignutim uspehom i kvalitetom svojih predloga koji su postali deo Prostornog plana Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар