субота, 11. јун 2011.

MURAKAMI: ODUSTANITE OD NUKLEARKI


     Haruki Murakami, jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca nadrealizma, kritikovao je svoju zemlju što nastavlja sa politikom nuklearne energije.


     U govoru koji je održao u Barseloni prilikom primanja Međunarodne nagrade Katalonije, Murakami je istakao da je samim tim što je pretrpeo napade atomskom bombom na Hirošimu i Nagasaki 1945, japanski narod bi trebalo da odbaci nuklearnu energiju nakon Drugog svetskog rata. 


     "Nesreća koja se dogodila u nuklearnoj centrali Daići u Fukušimi je druga po veličini nuklearna katastrofa koja je zadesila japanski narod", kazao je Murakami, prenosi agencija AFP. 


     "Ovog puta nije bila bomba koja je bačena na nas, već je u pitanju bila greška čiji smo krivci mi sami", istakao je on, navodeći da su iz kobnog iskustva sa atomskom bombom Japanci naučili da radijacija ostavlja teške posledice, te da je trebalo da se odreknu nuklearne energije. 


     "Uprkos tome, oni koji su dovodili u pitanje nuklearnu energiju bili su marginalizovani kao 'nerealni sanjari', dok su vlada i kompanije isticale efikasnost i pogodnosti nuklearne energije", kazao je Murakami. 


     "Siguran sam da će Japan uskoro opet stati na noge", rekao je poznati pisac i dodao da se ne "treba plašiti da sanjamo". 


     "Ne dajte da vas ugrabe zli psi koji uzvikuju parole 'efikasnosti' i 'pogodnosti'. Umesto toga, budite 'nerealni sanjari' koji hrabrim koracima grabe napred", poručio je Murakami. 


     Dobitnik više prestižnih kniževnih nagrada, Murakami je međunarodno priznat autor čiji su dela, poput romana "Norveška šuma", "Kafka na obali" i "Hronika ptice koja navija sat", prevedena na 40-ak jezika.

Нема коментара:

Постави коментар