недеља, 12. јун 2011.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (3): NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA DOBILA PRVO ZELENO SVETLO


     Gradnja najveće solarne elektrane na svetu došla je korak bliže realizaciji nakon što je Blythe projekat vredan šest milijardi dolara dobio odobrenje za građenje od energetske komisije Kalifornije, SAD. Projekat je predložen od strane korporacija Chevron i Solar Millennium AG i ako zaživi daće ogroman podsticaj celoj industriji solarne energije u SAD-u što će otvoriti put novim solarnim projektima. Predložena solarna elektrana sastojala bi se od četiri identična postrojenja od po 250 MW snage što bi rezultiralo sa impresivnih 1GW snage. 1GW je ogromna brojka kada se govori o solarnoj energiji, a možda najbolji način da se prikaže koliko je to velika brojka je sledeća činjenica: prema podacima iz publikacija Solar Energy Industry Association 2009 godine u SAD-u je ukupno instalirano oko 481 MW solarne energije. Trenutno su najveće solarne elektrane u svetu velike između 200 i 300 MW, što znači da će ova elektrana biti četiri puta veća od trenutno najveće solarne elektrane. Da bi se dobila jasna slika ovih brojki možemo ih uporediti sa nuklearnim elektranama – prosečna snaga nuklearnog reaktora u SAD-u je 846 MW.

     Predložena elektrana koristiće polje paraboličnih ogledala za grejanje tečnosti. Parabolična ogledala fokusiraju sunčevo zračenje u liniju na kojoj je postavljena cev sa tečnošću (slika). Ova tehnika je trenutno među najpopularnijim tehnologijama iskorišćavanja solarne energije. Ovo je trenutno naravno najveći solarni projekat u Kaliforniji, ali nije i jedini jer regulatori evaluiraju još osam predloženih projekata.

     Ako sve prođe prema očekivanjima Kalifornija će se u budućnosti potvrditi kao vođa na polju obnovljivih izvora energije i solarna energija mogla bi postati vrlo zanimljiva opcija za investicije. Budući da se za ogromni rast na području energije vetra u SAD–u očekuje usporavanje u sledećih nekoliko godina vrlo je dobro videti solarnu energiju kao tehnologiju koja će nastaviti rast obnovljivih izvora energije. Cena od šest milijardi dolara možda se nekome i čini velika, ali ni ostali energetski objekti nisu baš jeftini. Ovih šest milijardi rezultira sa oko $6.000 po instaliranom KW solarne energije, a kod izgradnje nuklearne elektrane brojke po kilovatu se kreću od $4.000-$5.500 po instaliranom KW nuklearne energije.

Нема коментара:

Постави коментар