недеља, 7. август 2011.

VANREDNO ZASEDANJE ZBOG TIMOŠENKOVE

     KIJEV – Ukrajinska policija uhapsila je bivšu premijerku Juliju Timošenko zbog ometanja sudske procedure nakon odluke suda u procesu koji se vodio protiv nje za zloupotrebu položaja. Odmah po donošenju sudske odluke, Julija Timošenko je zatražila da joj se lisice ne stavljaju dok se nalazi u dvorani za saslušanje pa su je policajci izveli iz dvorane i potom joj tamo stavili lisice. Simpatizeri Julije Timošenko prisutni u sudskoj dvorani pritom su izvikivali "Sramota!". Pristalice Timošenkove, kako izveštava Interfaks, blokirali su prolaz na centralnoj ulici Kreščatik i pokušavaju da uđu u drvorište Pečerskog suda. Policajci su formirali kordon kako bi to sprečili, navode ruske agencije.
     Tužilac Lilia Frolova insistirala je na tome da Timošenkova bude uhapšena jer je ometala sudsku proceduru. Odluka je doneta tokom pretresa održanog po osnovi optužbi o zloupotrebi položaja zbog potpisivanja sporazuma sa ruskom kompanijom Gasprom o isporuci gasa 2009. godine, prenela je agencija RIA Novosti.
     Kako je preneo Itar Tas, sudija je u više navrata isticao da je neophodno da se optužena ponaša u skladu sa sudskom procedurom, ali, prema rečima tužioca, Timošenkova nije reagovala na upućene kritike i verbalno je napadala strane koje su prisustvovale na pretresima i sudiju koji je predsedavao. Do hapšenja je došlo nakon što je Timošenkova optužila urkajinskog premijera Nikolaja Azarova za korupciju dok je davala izjavu. Bivši advokat Julije Timošenko Sergej Vlasenko izjavio je da je odluka suda "bez presedana i neosnovana".
     Ukrajinska opozicija namerava da sazove vanredno zasedanje parlamenta povodom hapšenja bivše premijerke Julije Timošenko. "Oni (vlasti) samo pokazuju svoju moć", rekao je novinarima odvjetnik bivše premijerke Serhij Vlasenko.
     "Parlament je jedino mesto na kojem opozicija može da predstavi alternativno gledište na događaje u zemlji i na bezakonje bez presedana, kao i na nedemokratske postupke vlasti", naveo je Tomenko. Prema njegovim rečima, hapšenje Julije Timošenko zahteva "ocenu parlamenta o situaciji bezakonja u Ukrajini", prenosi Itar-Tas. 
     Timošenkovoj, koja je bila premijerka Ukrajine 2005. i od 2007. do 2010. godine, sudi se pod optužbom da je, sklapajući ugovore o uvozu ruskog gasa 2009. godine, oštetila budžet Ukrajine za 130 miliona evra, a ona te optužbe odbacuje kao politički motivisane.


     SAD traže oslobađanje Julije Timošenko


     Sjedinjene Američke Države su zatražile oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je u petak uhapšena zbog ometanja sudskog postupka. U saopštenju, objavljenom na sajtu američke ambasade u Kijevu, navodi se da pritvaranje Timošenkove "pokreće zabrinutost u svetu oko primene vladavine zakona u Ukrajini i pridodaje izgledu da je tužba politički motivisana". Iz Ambasade SAD u Kijevu su, takođe, zatražili da posete Juliju Timošenko dok je u pritvoru, prenela je agencija Frans pres. 

     "Proces protiv Timošenko je počeo. Želim iskoristiti priliku kako bih ponovila da su Sjedinjene Države zabrinute jer to izgleda kao pravosudni postupak motivisan političkim razlozima protiv više osoba iz ukrajinske opozicije", rekla je portparolka Stejt Departmenta Victoria Nuland. 
     Tužilaštvo tvrdi da je bivša premijerka prilikom sklapanja ugovora o kupovini prirodnog gasa od Rusije oštetila državu za oko 130 miliona evra. Ako bude osuđena mogla bi dobiti 10 godina zatvora. "Ovo je farsa i cirkus, a ne suđenje", rekla je Timošenko na početku suđenja. Bivša premijerka tvrdi da je istrage protiv nje i njenih saradnika pokrenuo predsednik Viktor Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio je iz izborne trke iduće godine kada su planirani parlamentarni izbori.

     Pristalice bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je juče uhapšena zbog ometanja sudskog postupka, sinoć su u znak protesta podigli šatore ispred suda u Kijevu, ističući da će tu i ostati sve dok Julija Timošenko ne bude oslobođena. 
     Ispred Pečerskog okružnog suda, gde joj je izrečena mera pritvora u procesu koji se vodi protiv nje za zloupotrebu službenog položaja, postavljeno je oko 30 svetlozelenih šatora, a šatori bele boje sa crvenim srcem, simbolom opozicionog bloka Timošenkove, podignuti su duž glavne kijevske ulice Krešćatik. Kako prenose ruski mediji, na svim zgradama oko suda su plakati sa porukom "Julija, sa tobom smo". 



     Gasna princeza Julija Timošenko


     Rusko-ukrajinski gasni spor svakako ima i svoju političku dimenziju, lociranu pre svega u Moskvi koja Evropi, blokadom isporuke gasa, pokazuje svoju moć i ekonomsku snagu. Da je svoj potez Putin povukao u sred leta, efekti bi bili nikakvi, ali u danima najveće hladnoće konflikt Kijeva i Moskve poprimio je prvorazredno političko, pa i egzistencijalno pitanje.
     U svemu tome, nekako se neopaženo provlači uloga Julije Timošenko, ukrajinske premijerke i žene koju mnogi mediji krste kao svojevrsnu ikonu ženske estetike. Naime, Julija Timošenko ima nadimak ''gasna princeza'', a pri tome se aludira na njen politički start i snagu u gasnom lobiju ruskih zapadnih suseda.
      Julija Volodimirivna Timošenko (rođena Grigyan, ukrajinski: Юлія Володимирівна Тимошенко) rođena je 27. novembra 1960. godine u Dnipropetrovsku, u Ukrajini (tada deo SSSR). Reč je o, navodno, uspešnoj poslovnoj ženi iz gasne industrije Ukrajine. Pre nego što je postala prva žena na mestu premijera Ukrajine, bila je glavni saveznik tadašnjeg opozicionog vođe, današnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka (bila je njegova zamenica kada je on bio premijer).
     Takođe je jedna od ključnih vođa Narandžaste revolucije nastale nakon predsedničkih izbora 2004. koja je Juščenka i dovela na vlast. U tom su je razdoblju neki mediji nazivali ''Jovanom Orleanskom Narandžaste revolucije''. 28. januara 2005. časopis Forbes proglasio ju je trećom najmoćnijom ženom na svetu, ispred nje našle su se jedino Condoleezza Rice i Wu Yi. Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine u dva navrata, od februara do septembra 2005. godine, i ponovo od decembra 2007. do marta 2010. godine.
     Udala se 1979. za Oleksandra Timošenka, sina sovjetskog komunističkog službenika nakon čega se počela uspinjati po položajima tadašnjeg sovjetskog sistema. Deset godina kasnije, osnovala je lanac videoteka. Julija Timošenko se probijala kroz mnoge položaje u sovjetskom sistemu, ali se tek nakon sloma Sovjetskog Saveza domogla istaknute pozicije kada je upravljala sa nekoliko energetskih kompanija.
     Tokom privatizacije u Ukrajini koja se kao i u Rusiji odvijala u uslovima korupcije i pogrešnog poslovanja, njen muž je postao jedan od najbogatijih ukrajinskih tajkuna, obogativši se izvozom metala. U razdoblju 1995. – 1997., Julija Timošenko je predsedavala ''Ujedinjenim energetskim sistemima Ukrajine'', privatnom firmom koja je 1996. postala glavni uvoznik ruskog gasa. U to vreme nazivali su je ''gasnom princezom'' pod optužbom da je u inostranstvo prodala enormne količine ukradenog ruskog gasa.
     Timošenko je ušla u politiku 1996. kada je izabrana za zastupnicu Kirovogradske oblasti u Verhovnoj Radi osvojivši rekordnih 92.3% glasova u svojoj oblasti. Ponovo je izabrana 1998. i 2002.
     1998. stala je na čelo Odbora za financije i državni proračun Verhovne Rade. U razdoblju 1999. - 2001., Timošenko je zamenica ministra za gorivo u energetskom sektoru pri Vladi Viktora Juščenka.
      Tadašnji predsednik Leonid Kučma otpušta je u januaru 2001. pod optužbom falsifikovanja carinskih dokumenata i krijumčarenja ruskog gasa za vreme kada je predsedavala Ujedinjenim energetskim sistemima Ukrajine 1995. - 1997.
     Uhapšena je u februaru 2001., ali je nekoliko nedelja kasnije puštena i oslobođena svih optužbi. Kako navodi Julija Timošenko, optužbe su joj podmetnute od strane Kučminog režima i lobija industrije uglja kome je Timošenko pretila da će iskoreniti korupciju i uvesti neke trgovinske reforme. Nakon što su protiv nje odbačene sve optužbe, započela je sa kampanjom protiv tadašnjeg predsednika Kučme i njegove navodne upletenosti u ubistvo novinara Georgija Gongadzea. Naredne je godine sudelovala u neobičnoj automobilskoj nesreći gde je umalo poginula — slučaj za koji neki veruju da se radi o Vladinom pokušaju ubistva, ne bi li se na taj način sa političke scene uklonilo Timošenkovu. Kritičari Juliji Timošenko najviše zameraju sumnjive puteve kojima je stekla ogromno bogatstvo u kratkom vremenskom razdoblju.
     Neki drže da je ona najpogodnija osoba koja bi mogla, kada bi to zaista htela, suzbiti korupciju u Ukrajini s obzirom da je dobro upoznata sa ilegalnim vođenjem poslova koji nisu novost u toj zemlji.
     Njen bivši poslovni saradnik i bivši ukrajinski premijer Pavlo Lazarenko, uslovno je osuđen u Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom za pranje novca, korupciju i prevaru, a njegovo izručenje zatražila je Ukrajina koja ga tereti za zloupotrebu položaja i nelegalno sticanje bogatstva. Veruje se da je Lazarenko iz zemlje prebacio milijarde američkih dolara.
     Pored toga, muž Timošenkove, Oleksandr, proveo je dve godine skrivajući se i izbegavajući zatvorsku kaznu koja se temelji, prema rečima bračnog para Timošenko, na neutemeljenim i političkim optužbama bivšeg predsednika Kučme. Odmah nakon Narandžaste revolucije, 28. januara 2005., ukrajinsko tužilaštvo je zatvorilo slučaj protiv tadašnje premijerke Julije Timošenko i njenih članova porodice zbog nedostatka dokaza. Konkretno radilo se o optužbama protiv njenog muža Oleksandra i njegovog oca, Genadija Timošenka. Ubrzo nakon odbacivanja optužnica, Oleksandr Timošenko se vratio u Ukrajinu.
      Kontrapunkt u kojem se savršeno nadopunjuju visoko stilizovana odeća i pletenica ukrajinske seljanke odavno joj je obezbedilo epitet globalne kraljice stila. Stoga nije nikakvo preterivanje ako se kaže da Julija Timošenko neke od svojih najvećih aduta - odvažnost i drskost - kao retko koja političarka u novijoj istoriji uspeva preslikati i na vlastiti modni stil.
     I dok jedni smatraju da je njena prošlost isuviše sumnjiva i opterećena hipotekama optužbi za korupciju, drugi joj upravo suprotno: čestitaju što je u gasnoj nindustriji uvela transparentnost. Bila je nakratko uhapšena u februaru 2001. Upravo je u to vreme postala najveća protivnica tadašnjeg predsednika Leonida Kučme i većina analitičara drži da je pažnja Rusije koju je Timošenko navukla na sebe bila zapravo pokušaj Rusije da zaštiti Kučmu u kojem je imala saveznika. Ruske optužbe protiv Timošenkove nikad nisu bile jasno obrazložene, a odbačene su tek kada je sišla sa mesta ukrajinske premijerke.
     Kako će ova izuzetno moćna dama sa pletenicama čiji styling je nedostižan za mnoge političarke, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, upravo je Timošenko osoba koja suštinu gasnog spora sa Rusijom itekako dobro poznaje. 
(Blažo Davidović, 05.08.2011.)


Нема коментара:

Постави коментар