понедељак, 3. октобар 2011.

''ALIBABA'' ŽELI DA KUPI ''JAHU''


     U Evropi ili SAD malo ko za njega zna, ali u Kini on važi za jednog od velikih ''igrača'': moćni preduzetnik Džek Ma, osnivač uspešne prodajne platforme ''Alibaba'', želi da preuzme internet platformu ''Jahu'' (Yahoo).
„Jahu“ je odavno kandidat za prodaju
''JAHU'' JE ODAVNO KANDIDAT ZA PRODAJU
     ''Alibaba'' je najveća kineska prodajna internet-platforma. I najmoćnija: prema pisanju lista ''Vol strit žurnal'' (Wall Street Journal). ''Alibaba'' trenutno vredi 32 milijarde dolara, a pre samo nedelju dana jedna grupa međunarodnih investitora najavila je ulaganje novih 1,6 milijardi dolara u tog kineskog giganta. Sada je osnivač ''Alibabe'', kineski preduzetnik Džek Ma, najavio novu ekspanziju: ''Veoma smo zainteresovani za kupovinu 'Jahua''', izjavio je Ma prilikom jednog predavanja na američkom elitnom univerzitetu Stanford.


     Džek Ma je istovremeno potvrdio da postoje i drugi ozbiljno zainteresovani i mogući kupci, i da su svi oni kontaktirali sa njim. Prema informacijama sa kojima mediji za sada raspolažu, radi se pre svega o investorskim grupama poput ''Silver lejk partners'' (Silver Lake Partners) i ''Andresen Horovic'' (Andreessen Horowitz), ali navodno su interes pokazali i softverski gigant ''Majkrosoft'' (Microsoft) i direktan konkuretnt ''Jahua'' AOL.


     Sanacija ili prodaja?


     ''Jahu'' je vlasnik 40 odsto deonica ''Alibabe'' i to je najvredniji deo čitave kompanije koja je svojevremeno bila pionir interneta i pre ekspanzije ''Gugla'' (Google) najpopularniji internet pretraživač. Vrednost tih deonica procenjuje se na oko 13 milijardi dolara, dok je poslednja procena ukupne vrednosti koncerna ''Jahu'' na američkoj berzi iznosila manje od 17 milijardi dolara.
Džek Mo može da bude zadovoljan postignutim
DŽEK MO MOŽE DA BUDE ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM
     Džek Ma naglasio je da je njegov koncern ''Alibaba'' zainteresovan za preuzimanje čitavog ''Jahua'', a ne samo nekih delova. Trenutno platforma ''Jahu'' traži novog šefa, nakon što je početkom septembra otpuštena dosadašnja direktorka Kerol Barc. Njoj se prebacuje da za dve i po godine, koliko je bila na čelu koncerna, nije uspela da preokrene već ranije zabeležen negativan trend razvoja. Najveći problem ''Jahu'' ima u sferi primarnog finansiranja putem reklama na stranicama svog pretraživača. Tu ''Jahu'' znatno zaostaje za konkurentima ''Guglom'' i društvenom mrežom ''Fejsbuk'' (Facebook).


     Prema tvrdnjama ''Vol strit žurnala'' upravni odbor ''Jahua'' još uvek nije odlučio da li će čitav koncern biti ponuđen na prodaju ili će se pokušati dalje sa samostalnom delatnošću. Trenutno je u toku potraga za novim mogućim šefom, pri čemu bi njegov zadatak bio ili da sanira koncern ili da ga pripremi za prodaju.
(Z. Arbutina)

Нема коментара:

Постави коментар