субота, 15. октобар 2011.

VOJVODINA U ZAOSTATKU ZBOG KAŠNJENJA KANCELARIJE U BRISELU


     NOVI SAD - Otvaranje kancelarije u Briselu za Vojvodinu znači mnogo, ali je moralo da se desi mnogo ranije - izjavila je u emisiji Pres presek na televiziji Kanal 9, potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević. 
Maja Sedlarević
     Ona je ocenila i da je Vojvodina barem nekoliko godina u zaostatku jer je kancelariju dobila tek pre nekoliko dana. Kako je rekla, koliko su te kancelarije važne, najbolje govori činjenca da ih u Briselu trenutno ima oko 300.


     Važno biti prisutan


     - Iz Hrvatske trenutno kancelarije imaju Istra i još tri županije i Gospodarska komora, iz BiH Republika Srpska i Kanton Sarajevo, a čula sam da se još neke pripremaju. Od njih sam imala prilike da čujem koliko je važno tamo biti prisutan i biti na izvorištu informacija - navela je Sedlarevićeva. Ona je precizirala da je obaveza ljudi koji rade u tim kancelarijama da lobiraju, privlače investicije i najbolje promovišu svoj region. 


     - Eto mi smo na pragu kandidature za ulazak u EU i svakim narednim korakom evrointegracija nam se otvaraju mogućnosti za nove evropske fondove i upravo zbog svega toga je jako bitno biti tamo stalno prisutan.


     Minorne nadležnosti Vojvodine


     Odgovarajući na pitanje zašto se Skupština AP Vojvodine ove godine sastala svega tri puta, Sedlarevićeva, koja je potpredsednica pokrajinskog parlamenta, ocenila je da to pokazuje koliko su nadležnosti AP Vojvodine minorne. Sedlarevićeva je podsetila i da je Skupština AP Vojvodine jedan od ovlašćenih predlagača zakonskih predloga Narodnoj Skupštini Republike Srbije, a da je od 2000. godine do danas svega nekoliko je došlo na dnevni red.


     - Do 2000. do 2008. godine podneto je 39 incijativa iz pokrajinskog parlamenta, a svega četiri je završilo pred poslanicima. I sva četiri su prihvaćena - navela je ona. Sedlarevićeva je ocenila da ni pokrajina ne koristi pravo koje ima, poučena gorkim iskustvom iz ranijih godina.


     - Mislim da bi neka radna verzija zakona o finasiranju nadležnosti AP Vojvodine morala da potekne od pokrajinske administracije - kaže Sedlarevićeva. Ona je napomenula i da Liga u Skupštini AP Vojvodine ima mnogo inicijativa, ali da ima svega pet poslanika od 120, i da zbog toga njene inicijative često ne prolaze. Kao primer navela je zahtev LSV da se razmatra prodaja NIS-a koji je podnet više od 20 puta i ipak nije stigao na dnevni red. 


     Izjašnjavanje na popisu je lična stvar građanina


Sedlarevićeva je rekla i da je izjašnjavanje na popisu lična stvar svakog građanina i građanke. 


     - Tu spora nema. Svako može da se izjasni i po pitanju nacionalne i verske ili bilo koje druge opredeljenosti onako kako želi - navela je ona. Sedlarevićeva je rekla i da bilbordi "Ja sam Vojvođanin/ka", nisu bilbordi LSV, ali da ona lično podržava svaki slobodan izbor. 


     - Ja sam se izjasnila kao Vojvođanka i kao ateistkinja i jako mi je drago što popisivačica nije pravila nikakav problem oko mog ličnog izbora - navela je ona. 
(BILSV, 15.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар