среда, 12. октобар 2011.

JULIJA TIMOŠENKO - UKRAJINSKA ČELIČNA LEJDI


     Bivša ukrajinska premijerka, a danas lider opozicije Julija Timošenko ne prestaje da izaziva pažnju medija - jedna od najmoćnijih žena na svetu osuđena je 11. okotbra na sedam godina zatvora.
     Julija Timošenko je u dva navrata bila premijerka Ukrajine. Protiv nje su u poslednjih 10 godina pokrenuta tri krivična postupka.
     Lider ukrajinske opozicije Julija Timošenko, bila je u dva navrata premijer te zemlje, a na poslednjim izborima za predsednika, prošle godine, izgubila je neznatnom razlikom glasova od aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča. 
File:GeorgeBush-Juliia Tymoshenko (2008)-Ukraine.JPG
     Timošenko je prvi put bila premijerka Ukrajine od februara do septembra 2005, posle "narandžaste revolucije". Na čelu vlade je bila i od decembra 2007. do marta 2010, a jedno vreme je bila i zamenica tadašnjeg premijera Viktora Juščenka. 
     Rođena je 27. novembra 1960. godine u Dnjepropetrovsku, gde je završila Ekonomski fakultet. 
Vladimir Putin (R) with Yulia Tymoshenko in April
     U politiku je ušla 1996. godine kada je u svojoj oblasti osvojila rekordnih 92,3 odsto glasova na izborima za poslanika Vrhovne rade, a svetskoj javnosti postala je poznata kao jedan od lidera "narandžaste revolucije", zajedno sa bivšim predsednikom Viktorom Juščenkom 2004. godine. 
Yulia Tymoshenko is currently prime minister
     Američki "Tajm" je, predstavljajući novu premijerku Ukrajine 2005. godine, naveo, između ostalog, podatak da je ona u vreme vladavine Leonida Kučme u zatvoru provela 42 dana pod optužbama za mito, pranje novca, korupciju i zloupotrebu vlasti. 
Yulia Tymoshenko
     Sve optužbe su na kraju na sudu bile odbačene jer nije pronađen nijedan dokaz. 
Yulia Tymoshenko
     "Sve to ili nije tačno ili je ona najpametnija osoba na svetu", govorilo se tada.
Ukrainian opposition leader Yulia Tymoshenko greets supporters before entering the state prosecutor's office in Kiev
     Paralelno sa univerzitetskom karijerom, bila je i uspešan menadžer, najpre kao vlasnica lanca videoteka, a potom u nacionalnoj industriji gasa. Kako navode pojedini mediji, u tim poslovima je stekla veliko bogatstvo pa su se uz njeno ime vezivale priče da je učestvovala u preprodaji velikih količina gasa, i to ukradenog. 
Ukraine's ex-prime minister Yulia Tymoshenko (C)
     Predsednica stranke "Otadžbina" je u drugi po redu pritvor, dospela krajem jula ove godine posle odbijanja saradnje sa sudom u vezi sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja. 
     Protiv nje su u poslednjih 10 godina pokrenuta tri krivična postupka, za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, za kupovinu vozila hitne pomoći po "naduvanim" cenama i zbog prekoračenja ovlašćenja prilikom potpisivanja gasnih sporazuma sa Rusijom 2009. godine. 
     Timošenkova tvrdi da je novu istragu protiv nje i njenih saradnika pokrenuo Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. godine, kada su planirani parlamentarni izbori. 
     Predsednički izbori u Ukrajini treba da budu održani 2015. godine, a ankete pokazuju da je Timošenkova još uvek najozbiljniji protivnik Janukoviču. 
     Ukrajinska "čelična ledi" je poznata i po specifičnom stilu odevanja i pletenici, za koju joj, prema sopstvenim rečima, treba četiri minuta. 
     Proglašavana je za najlepšu u političkom svetu, a po mišljenju časopisa "Forbs" i za jednu od najmoćnijih žena sveta. 
A supporter of former Ukrainian prime minister Yulia Tymoshenko holds her picture during a rally outside an appeal court in Kiev
     Julija Timošenko je udata za biznismena Olekseja Timošenka. Udala se sa 19 godina 1979. Ima ćerku Evgeniju, rođenu 1980. godine koja živi u Londonu gde je udata za britanskog rok muzičara Šona Kara.
20051004030534.jpg
20051004034546.jpg
Supporters of former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko sit in a tent camp outside the Pecherskiy District Court in Kiev
Yulia Tymoshenko was arrested for alleged contempt of court
A supporter of ex-Ukrainian PM Yulia Tymoshenko holds her picture during a rally outside an appeal court in Kiev
A supporter of former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko sits near the Pecherskiy District Court in Kiev
Supporters of former Ukrainian PM Yulia Tymoshenko sit near a tent camp outside the Pecherskiy District Court in Kiev
Ukrainian police block supporters of Yulia Tymoshenko from entering the Pechersk district courthouse in Kiev
Yulia Tymoshenko defiantly shouted "Glory to Ukraine!" to her supporters in the courthouse

Нема коментара:

Постави коментар