субота, 15. октобар 2011.

GLOBALNA PROMENA POČINJE 15. OKTOBRA

     Globalna "okupacija" počinje 15. oktobra

     Stanovnici više od 800 gradova širom sveta učestvovaće u akciji Globalna promena koja će se održati u subotu 15. oktobra. Na taj dan zakazane su velike demonstracije u različitim delovima sveta, a kako najavljuju članovi ovog globalnog pokreta protesti će biti u potpunosti nenasilni.

     Oni nemaju jedan centar, oni nemaju lidera niti partije da ih organizuju, ali imaju snažnu želju za promenama.

     Poziv je upućen nakon što je sve masovniji pokret Occupy Wall Street izrazio aktivnu podršku globalnom pokretu United for Global Change.

     Refleksija serije protesta u američkim gradovima će u kampanji Ujedinjeni za globalne promene po najavama okupiti hijade demonstranata širom sveta na ulicama i trgovima u protestu protiv ekonomskih nejednakosti i političkog elitizma.

     "Od Amerike do Azije, od Afrike do Evrope, ljudi ustaju da traže svoja prava i zahtevaju pravu demokratiju. Sada je vreme za sve nas da se pridružimo globalnom nenasilnom protestu", kaže se u otvorenom pismu pokreta.

     "Ujedinjeni u jedan glas, mi želimo dati do znanja političarima i finansijskoj eliti koja joj služi, da je na nama, narodu, da odlučimo o sopstvenoj budućnosti. Mi nismo roba u rukama političara i bankara koji ne predstavljaju nas. Izaćićemo na ulice 15. oktobra kako bi pokrenuli globalne promene koje želimo. Održaćemo mirne demonstracije, razgovore sve dok se to ne desi", kaže se u saopštenju.

     "Osuđujemo mere štednje jer povećavaju nejednakosti. One su direktan napad na mnoge socijalne sisteme i postojeća socijalna prava izvojevana u prethodnim borbama. Te mere favorizuju privatne ekonomske i finansijske interese odgovorne za ekonomski proces koji nas je doveo do trenutne krize", poruka je na sajtu 15 october.net.

     Iako se radi o potencijalno najvećem modernom globalnom protestnom pokretu, veliki svetski mediji za sada ignorišu njegovu pojavu. Slična situacija se može videti u medijskom pokrivanju akcija pokreta Occupy Wall Street.

     "Veliki mediji su deo trenutno svetskog sistema", kaže se na sajtu Global Change.

     U ovom slučaju, pokret Global Change ima realne i jake razloge da bude nezadovoljan postojećim sistemom.

     "Moramo transformisati model demokratije i ponovo prisvojiti politiku kroz direktno učešče u svim sferama političkog, ekonomskog i društvenog života. Aktuelni model predstavničke demokratije je iscrpljen. Niko nas ne predstavlja”, konstatuje se.

     Jedan od slogana pokreta je ''Nothing to lose, everything to win''.

     U ovom trenutku učešće u kampanji Global Change su potvrdili gotovo svi veliki gradovi Evrope, Sjedinjenih Država, Latinske Amerike, Azije i drugih regiona. S obzirom na rapidan rast pokreta može se pretpostaviti da će 15. oktobra broj učesnika u brojnim zemljama biti izuzetno visok.
(e-Novine)



Нема коментара:

Постави коментар