субота, 15. октобар 2011.

PREKREČEN ZID PUN GRAFITA MRŽNJE NA DEČIJEM IGRALIŠTU


     Novi Sad - Aktivisti Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine prekrečili su zid išaran grafitima mržnje koji je deo jedne privatne kuće i gleda na dečije igralište u Ulici Branka Ćopića 108.
     Sama akcija, koja je simbolično nazvana "Da se deca ne igraju u našem besu", proistekla je iz činjenice da su građanke i građani u samom centru Adica, na dečijem igralištu, imali vrlo transparentno promovisanje krajnje negativnih stavova. Kako je objasnio predsednik Mesnog odbora LSV "Adice" Srđan Tornjanski, ovi "stavovi", ispisani po zidu igrališta u vidu grafita, pozivali su na nasilje, mržnju, ubistva što je kao takvo za ovo društvo neprihvatljivo.
     - Bez obzira koje su se političke partije, navijačke grupe, pojedinačni akteri obraćali jedni drugima na ovaj način, uvek je iz tih poruka proisticao bes, bes koji ta deca još nisu, a nadamo se nikada i neće usvojiti, barem ne u tom intenzitetu i toj formi. Baš zato odlučili smo da ceo zid prekrečimo i delimično speremo sramotu jer smo dozvolili da se najmlađa pokolenja igraju u jednom ambijentu koji nije prikladan ni za koga, a kamoli za njih - kazao je Tornjanski.
     Dodao je da su ovom akcijom aktivisti MO "Adice", u okviru svojih mogućnosti, približili igralište svojoj pravoj svrsi koja se tiče bezbrižne igre najmlađih, igre oslobođene svih negativnih stvari koje su tvorevina odraslih, a njima dakako mogu da nanesu samo štetu i smanje ugođaj. Vlasnik kuće Aljoša Eljšami ugostio je ligašice i ligaše vidno srećan što je neko odlučio da sa njegovog doma skine zaista uvredljive natpise.
     Ovom prilikom deljeni su i flajeri kojima se sugerisalo sugrađanima na toleranciju u jednoj multikulturnoj zajednici i mestu gde deca treba da odrastaju sa pravim vrednostima. Takođe, organizovana je podela novog broja "Slobodne Vojvodine". Pored mesnog odbora "Adice", koji je akciju inicirao, bili su prisutni i predstavnici drugih MO poput "Sava Kovačević", "Omladinski pokret", "Južni Telep", "Novo naselje" i drugi.
 


Нема коментара:

Постави коментар