четвртак, 6. октобар 2011.

GODIŠNJICA ANTIFAŠISTIČKOG SKUPA


      I ove godine, 7. oktobra već tradicionalno obeležavamo godišnjicu antifašističkog skupa 2007. godine.


     Obeležavanje godišnjice antifašističkog skupa održaće se u petak, 7. oktobra, u 16 časova kod Zmaj Jovinog spomenika. Ovom prilikom biće organizovana počasna šetnja koja će startovati kod spomenutog spomenika odakle će se članice i članovi, simpatizerke i simpatizeri kretati Dunavskom ulicom, a završetak povorke biće kod spomenika Žrtava racije. Ovde će se prisutnima obratiti predsednik LSV Nenad Čanak. 


     Na žalost, i ove godine se ukazala potreba da pokažemo svoju snagu i odupremo se narastajućem broju ekstremnih nacionalističkih i fašističkih izgreda, kojima smo, na žalost svedoci. Pokažimo da ne pristajemo na život pod fašističko-nacionalističkom presijom.


     Prethodno će Omladina GrO LSV Novi Sad održati uličnu akciju gde će, deleći letke, podsetiti građanke i građane o značaju antifašističkih akcija.



     Najavljenim skupom obeležava se četvrta godišnjica antifašističkog skupa koji je u Novom Sadu organizovan kao odgovor na najavljeni "Marš za jedinstvo Srbije" u organizaciji sada zabranjene neonacističke skupine Nacionalni stroj i još nekoliko sličnih grupa. Podsetimo, 7. oktobra 2007. tridesetak neonacista, predvođenih Goranom Davidovićem Firerom, napalo je mirnu povorku građana koji su se uputili ka spomeniku Žrtvama fašizma.


     Uz desnice podignute u nacistički pozdrav prvo su verbalno vređali učesnike antifa skupa, da bi ih potom zasuli kamenicama. Policija je napravila kordon između dve grupe, a svoj odnos prema ekstremnim grupama pokazala je time što su pripadnici snaga bezbednosti stajali licem okrenuti prema povorci mira, kao da je opasnost pretila sa te strane. Ulogu ministra policije je u to vreme obavljao kadar DSS-a Dragan Jočić.


     Nakon kraćeg verbalnog sukoba, pripadnici žandarmerije postavili su se između građana iz povorke i pripadnika Nacionalnog stroja, koji su u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole "Vojvodina – Srbija", "Srbija Srbima" i "Ratko Mladić".



     U incidentu je bilo i lakše povređenih, među njima i jedan novinarski radnik, kao i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji koji je prevezen u bolnicu. Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović, zvani Firer, uhapšen je zajedno sa nekoliko pripadnika svoje naci-pešadije.


     S druge strane, "Obrazovci" su ispred Saborne crkve uzvikivali parole "Ovo je Srbija", klicali Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću i pevali četničke i pesme o Kosovu.


     Pre nego što se povorka uputila do Dunavskog keja, održani su govori kod spomenika Jovana Jovanovića Zmaja, a nedaleko od skupa, na uglu Zmajeve i Dunavske ulice, bila se okupila grupa pripadnika klerofašističke organizacije "Obraz", ali je policija sprečila njihov kontakt sa učesnicima antifašističkog skupa.

Нема коментара:

Постави коментар