уторак, 4. октобар 2011.

KOALINI TRIKOVI ZA DUBOK GLAS


     U vreme parenja, u novembru i decembru, koale su veoma glasne u australijskim šumama eukaliptusa. U to vreme koale mužjaci postaju veoma glasni nastojeći da privuku ženke i ujedno uplaše druge mužjake.
Životinjica od 85 santimetara zvuči kao bizon
ŽIVOTINJICA OD 85 SANTIMETARA ZVUČI KAO BIZON
      Mada inače zvuče poput promukle zvečke za bebe, u vreme parenja koale se oglašavaju veoma impresivno. U to vreme oglašavanje mužjaka koale zvuči kao da besni bik objavljuje napad. Ovi zvuci se nikako ne uklapaju naše viđenje male, slatke, krznene loptice. Kako im to uspeva?


     Što je životinja veća to je jači njen zvučni aparat – dublji su zvuci koje može da proizvede. To je kao zvuk orgulja. Najveće i najduže cevi proizvode posebno duboke tonove. Duboko glasanje na jeziku koala znači: ''Ako si suparnik, beži odavde. Ja sam jači i veći od tebe.''


     Koale se služe prevarom


     Da, samo što su koale u proseku visoke 85 centimetara. Ipak, nemaju problema, evolucija im je pomogla da se služe malom  prevarom.


     Benjamin Čarlton sa Univerziteta u Beču i njegove kolege objasnili je grkljan kod koala spušten. Nalazi se u visini trećeg ili četvrtog vratnog pršljena umesto mnogo dublje u grlu, pojasnili su naučnici u ''Žurnalu za eksperimentalnu biologiju''. Upravo zato je vokalni trakt malih ''torbara'' znatno duži. I ne samo to. Mišić koji povezuje grkljan i grudnu kost, kod koala ima koren duboko u grudima, i naučnici smatraju da su koale usavršile varijantu da grkljan pomeraju još niže. Na taj način mogu da se oglase duboko poput velikih životinja.
RIČU JAČE OD BIZONA
     Benjamin Čarlton smatra da su koale usavršile još jedan trik. One istovremeno koriste rezonancu usne i nosne šupljine, kako bi delovali veći i jači nego što to stvarno jesu.


     Čarlton je u okolini Brizbejna u Australiji snimio riku 20 mužjaka koale i u laboratoriji analizirao spektar njihovih akustičkih tonova. Ispostavilo se da bi koale morale da imaju 50 cm dug  glasovni aparat, što je sasvim nemoguće. Graciozne životinjice, su po proračunu računara veće od bizona!
(Brigite Osterat i Željka Bašić-Savić)

Нема коментара:

Постави коментар