субота, 8. октобар 2011.

NACIONALNI PARKOVI KENIJE: AMBOSELI


     Amboseli je nacionalni park u južnoj Keniji, provincija Rasedna dolina (Rift Valley Province), distrikt Kadžiado. Nalazi se nedaleko od granice sa Tanzanijom i u podnožju Kilimandžara. Poznato je da je inspirisan područjem Amboselija Ernest Hemingvej pisao svoju čuvenu knjigu Snegovi Kilimandžara po kojoj je snimljen istoimeni film. 
     Površina Nacionalnog parka Amboseli je 392 km2. Amboseli je dobio ime po reči za prašnjavo mesto iz jezika naroda Masai koji autohtono živi na ovom prostoru. Vegetacija u nacionalnom parku je tipa savane. 
     U nacionalnom parku je prisutno svih pet vrsta koje čine grupu od pet velikih (Big five) divljih životinja koje privlače posebnu pažnju safari turista: lav, leopard, slon, nosorog i bivo. Lako je videti velika krda slonova. Amboseli je 1991. godine proglašen za rezervat biosfere u okviru UNESKO-vog programa MaB.
     Park se nalazi 140 kilometara južno od glavnog grada Najrobija i drugi je najpopularniji nacionalni park u Keniji posle Masai Mare (Maasai Mara National Reserve).
 

Нема коментара:

Постави коментар