уторак, 4. октобар 2011.

SEDLAREVIĆ: OČEKUJEM DA NAS MAĐARSKA NE KOČI


majasedlarevicnova2011     NOVI SAD – Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, koja u tom domu vodi odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, očekuje da susedna Mađarska neće kočiti kandidaturu Srbije za članstvo u EU i da će na pravi način razumeti zakon o restituciji.



     – Najiskrenije se nadam da Republika Mađarska neće ni na koji način kočiti naš put ka kandidaturi, odnosno naš put evrointegracija. Iskreno se nadam da će na pravi način razumeti donošenje jednog ovakvog zakona i zašto zakon ovako i izgleda – izjavila je za Dnevnik Sedlarevićeva koja uskoro, na poziv mađarskog parlamenta, putuje u Budimpeštu. Po njenim rečima, svakako je nedopustivo izjednačavati ljude koji su počinili zločine, ili učestvovali na bilo koji način u činjenju zločina, sa jednim narodom.


     – I ne bih volela da neko to tako tumači – dodala je potpredsednica Skupštine Vojvodine, istakavši da se zakon o restituciji ''apsolutno ne odnosi ni na kakvu kolektivnu krivicu''. Komentarišući stav koalicionog partnera, Saveza vojvođanskih Mađara, da zakon o restituciji uvodi kolektivnu krivicu, podsetila je da u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, čiji je ona funkcioner, smatraju da je ''zaista nedopustivo'' da se na bilo koji način, bilo kojim zakonom ili amandmanom, traži pravda ili prava za nekog ko je počinio zločine.


     – A svako za koga se ustanovi da nije činio zločine - naravno da treba da dobije satisfakciju – dodala je Sedlarevićeva. Odgovarajući na ''razočarenje'' predsednika Nemačkog narodnog saveza Rudolfa Vajsa zato što su LSV i Liberalno demokratska partija bili ''glavni protivnici'' amandmana SVM-a na zakon o restituciji, Sedlarevićeva je rekla da je taj akt jedan iz seta zakona koji je bilo potrebno usvojiti da bi se omogućio dalji put evropskih integracija Srbije.


     – Tako da smo mi u LSV-u svojim amandmanima uticali na kvalitet ovog zakona i naši poslanici su podržali ovakav predlog – rekla je Sedlarevićeva.
     (Dnevnik, 04.10.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар