четвртак, 22. март 2012.

AMERIČKI AMBASADOR U LIBIJI: "NAŠE KOMPANIJE MORAJU IMATI PREDNOST U REKONSTRUKCIJI, LIBIJA NAM TO DUGUJE"

     Američki ambasador u Libiji, Džin Krec, u razgovoru za Bloomberg naveo je da američke kompanije moraju da imaju prednost u rekonstrukciji Libije, jer im Libija to "duguje".
GRAD SIRT POSLE NATO BOMBARDOVANJA
     Posle višemesečnog granatiranja od strane NATO saveza, dobar deo zemlje traži rekonstrukciju - Amerikanci, koji su je srušili, sada žele da je ponovo izgrade - i to po povoljnim uslovima.
Ovakav razvoj događaja bio je očekivan, ali američki ambasador Krec ovog puta taj plan iznosi potpuno javno.


     Krec navodi da u Libiji i dalje traju sukobi, naoružane grupe se bore, ljudi stradaju, ali "ima i jedna dobra vest" - novi libijski premijer pre samo dve nedelje je posetio SAD i tamo se sastao sa predsednikom Obamom i državnom sekretarkom Hilari Klinton i rekao da "nova Libija pozdravlja i očekuje američke investitore".


     "Libijska vlada je upravo odobrila budžet od preko 55 milijardi USD. Oko dve trećine tog iznosa namenjeno je rekonstrukciji i razvoju - novac je alociran za izgradnju puteva, zdravstvo, avijaciju... u svemu tome bi morale sudelovati američke kompanije i imati dobru prednost, jer kad smo kod toga, Libija nam ipak duguje. Vreme je da se američke kompanije vrate u Libiju", navodi Džin Krec.


     "Snažno ohrabrujem američke kompanije da iskoriste ovo vreme kada nova libijska vlada okreće svoj fokus prema ekonomskom razvoju i strategijama u kojima su američke kompanije jako, jako dobrodošle", zaključio je američki ambasador u Libiji.
 
     Kada Krec navodi da Libija "duguje" Americi, pritom očito misli na vojni napad protiv te zemlje koji je završio brutalnim smaknućem dugogodišnjeg vođe pukovnika Moamera Gadafija. NATO savez, predvođen SAD-om, Britanijom i Francuskom bombardovao je Libiju punih 7 meseci iz vazduha i iz mora - izvedeno je preko 9,700 napada pod okriljem rezolucije UN i pred očima celog sveta.


     VIDEO: Gene Cretz o američkim kompanijama u Libiji (Bloomberg): http://www.youtube.com/watch?v=8uedrQT9OeQ
(Bloomberg | Amnesty International)

Нема коментара:

Постави коментар