субота, 24. март 2012.

EU UVODI SANKCIJE PUSTINJSKOJ RUŽI: ASMA AL-ASAD


     Francuski Elle prvu je damu Sirije izabrao za "ženu sa najviše stila u svetskoj politici", za Paris Match je bila "arapska Lady Di" i "zrak svetla u zemlji punoj senki", za londonski Sun "seksi Britanka koja je ugrejala Siriju", a za američki Vogue "pustinjska ruža". Štaviše, u martu prošle godine Vogue je Asmi posvetio ulizivačku naslovnu stranu opisujući je kao "najsvežiju i najprivlačniju prvu damu, mladu i vrlo šik", koja strast za cipelicama Christiana Louboutina vešto spaja sa dobrotvornim radom i misijom "paljenja svetla kulture i sekularizma u eksplozivnoj regiji". "U porodici o svemu glasamo po strogom demokratskom principu", izjavljivala je u Vogue-u. Uz priču o dizajnerskim torbicama, privatnim avionima i vožnji SUV-om ulicama Damaska bez telohranitelja, Asma je modnom magazinu poverila da je njen glavni zadatak "da promeni način razmišljanja šest miliona Sirijaca mlađih od 18 godina" i ohrabri ih da budu "aktivni građani". Bilo je to u vreme kada je Sirija prokrvarila, pa su reakcije javnosti bile tako žestoke da je tekst netragom nestao iz internetskog izdanja američke modne biblije. U svetu modnih krpica, ni glavnu urednicu Anu Vintur nije zanimala krv, dok nije počela teći potocima.
 
     U vreme kada se Zapad pokušavao nagoditi sa Bašarom al-Asadom, prvu su damu doživljavali kao diktatorovu garanciju, govoreći: "Nečega ima u tom čoveku kada se oženio takvom ženom." Danas, pitaju zašto se tako obrazovana i elegantna žena udala za čudovište kao što je Bašar. Nešto sa njom nije u redu, kažu, prateći je kako stoji uz muža, dok se njegova vojska brutalno obračunavala sa pobunjenicima u Homsu, rodnom gradu Asminih predaka. 
Asma al-Asad od 'pustinjske ruže' do sankcija 
     Sirijska prva dama Asma al-Asad do nedavno je bila omiljena u međunarodnim medijima, koji su je opisivali kao "pustinjsku ružu", a danas je izložena kritikama i sankcijama zbog toga što ćuti u vezi krize koje potresa njenu zemlju i koja je u poslednjih godinu dana odnela više od osam hiljada života.
 
     Asma al-Asad, nestala je iz očiju javnosti pošto je izbila pobuna u Siriji u martu prošle godine, a u javnosti se pojavila jednom, pre desetak dana, na skupu podrške njenom suprugu Bašaru.
 
     Fotografije 36-ogodišnje nasmešene Asme, sa dvoje od svoje troje dece, pojavile su se na prvim stranicama brojnih arapskih i zapadnjačkih novina. Modni magazin Vogue objavio je pred samo izbijanje sukoba u Siriji intervju sa Asmom u kome su je opisali kao "najprivlačniju prvu damu", ali kasnije su taj intervju skinuli sa svoje internetske stranice.
Asma Al-Asad 
    Sirijska prva dana bila je svojevrsna ikona stila, a upoređivali su je sa jordanskom kraljicom Ranijom i suprugom francuskog predsednika Sarkozija, Karlom Bruni.
Foto: AY-COLLECTION/SIPA/ 
     Visoka i harizmatična Asma bila je pojam glamura: pojavljivala se u dizajnerskoj odeći, sa posebnom sklonošću prema Šanelu, a jedan od znakova njenog stila su i cipele Christian Louboutin sa visokim petama.
 
     Njen savršeni britanski akcenat takođe je šarmirao svet.


     Kritičari režima njenog supruga, smatrali su nedoličnim to što prva dama jedne od najsiromašnjih zemalja Bliskog istoka troši toliko novaca na svoj izgled.
Atraktivni i donedavno omiljeni par u Parizu 2008.  
     Asma al-Asad rođena je u Londonu 1975. godine i ćerka je uglednog londonskog kardiologa Favaza al-Arasa i bivše diplomatkinje Sahar Otri. Njeni roditelji su suniti, poreklom iz Homsa, trećeg po veličini sirijskog grada koji je već mesecima jedan od simbola otpora u zemlji.
Asma al Asad u posjeti jednoj dječjoj bolnici u Beču 
     Asma se školovala u Londonu, i jedno vreme radila kao bankarka.


     Svog budućeg supruga, koji pripada manjinskoj grupi alavita, upoznala je u Londonu gde je studirao medicinu.
Asma sl Asad 
     Nakon smrti svog oca Hafeza 2000., Bašar je preuzeo vlast u Siriji, a Asma se u novembru te godine odselila u Siriju. Par se venčao u decembru i imaju troje dece: Hafeza, Zeina i Karima.


     Fotografije sa venčanja nisu nikada objavljene, a samo venčanje nekoliko je meseci držano u tajnosti.


     Gospođa Asad godina je sa pažnjom negovala svoj javni imidž - osnivala je humanitarne organizacije i bavila se temama poput obrazovanja i brigom za decu, a imala je i svoju stranicu na Facebooku, dok je ta socijalna mreža još bila zabranjena u Siriji.


     Asma al-Asad je podvrgnuta sankcijama EU-a, koje joj između ostalog zabranjuju putovanja, a analitičari smatraju da se pridružila suprugama drugim bliskoistočnih diktatora i postala "prihvatljivo lice neprihvatljive realnosti".


     Ministri vlada u EU će sankcionisati suprugu sirijskog lidera Asmu al-Asad, zamrznuti joj sva sredstva i zabraniti sva putovanja. Na listi na kojoj su imena 12 Sirijaca, kojima su zabranjena putovanja i sredstva, našla se i prva dama koja je inače rođena Britanka.


     Nije razjašnjeno da li je Asmi al-Asad zabranjeno da putuje i u Veliku Britaniju.


     Svaki dan aktivisti izveštavaju o desetinama demonstranata ubijenih u neredima, dok su gradovi Homs i Hama postali simbol ubijanja velikog broja civila, prenosi BBC. Prva dama Sirije je prošle godine pisala za britanske novine Times, objašnjavajući zašto je njen suprug prava osoba za vođenje Sirije. 


     Prošle nedelje su aktivisti objavili oko 3.000 imejlova koje su razmenjivali Bašar al-Asad i njegova supruga. 


     Jedan od imejlova, koji još nije verifikovan kao deo komunikacije predsednika i njegove supruge, je izazvao poseban bes javnosti, jer se u njemu spominje luksuzna kupovina prve dame u jeku protesta.

Нема коментара:

Постави коментар