четвртак, 22. март 2012.

LIBIJA U POSTRATNOM HAOSU, ALI IZVOZ NAFTE USKORO PRELAZI ČAK I PREDRATNI NIVO


     Oružani sukobi u glavnom gradu Libije i dalje su česta pojava. Grad Bani Valid preuzele su pro-Gadafijeve snage i proglasile svoju vlast. Bengazi i cela istočna Libija, Kirenaika, žele da proglase autonomiju, NTC preti građanskim ratom... uprkos svim nestabilnostima u zemlji i haosu koji je nastao posle rata prošle godine, jedan segment Libije se jako brzo oporavio - izvoz nafte.
Državno ministarstvo za energetiku, pri NTC vladi, potvrdilo je da se idućeg meseca očekuje da će Libija početi isporučivanje 1.4 miliona barela nafte na dan.
slika: Libija u postratnom kaosu, ali izvoz nafte uskoro prelazi čak i predratne razine 
     The Telegraph prenosi da se libijski izvoz nafte oporavio daleko brže nego što se iko nadao. Prema aktuelnim podacima izvoz libijske nafte već u aprilu ove godine mogao bi prestići nivo izvoza pre izbijanja sukoba. List The Telegraph navodi da bi libijska nafta mogla biti ključna komponenta u popunjavanju praznine na svetskom nivou nakon što iranska kriza još dodatno eskalira.


     Saudijska Arabija i dalje kontinuirano povećava svoj izvoz do maksimuma - u januaru je ta zemlja izvozila gotovo rekordnih 9.87 miliona barela po danu. I pored naglog povećanja izvoza Saudijske Arabije i "neočekivanog" oporavka libijske naftne industrije, MMF ipak strahuje od aktuelne iranske krize i smatra da bi na kraju barel nafte mogao dostići 160 USD što bi moglo stvoriti velike probleme za globalnu ekonomiju čiji je oporavak izuzetno spor.
(The Telegraph)

Нема коментара:

Постави коментар