понедељак, 26. март 2012.

VOĐA POBUNJENIKA U LIBIJI: MNOGE SILE SU ŽELELE GADAFIJA MRTVOG, DA BUDE UĆUTKAN I DA NJEGOVE TAJNE UMRU SA NJIM


     Pukovnika Moamera Gadafija mnogi su želeli mrtvog, da bi brojne tajne koje je samo on znao umrle zajedno sa njim, tvrdi Mahmud Džibril - jedan od ključnih ljudi u pobunjeničkom NTC-u koji je uz pomoć NATO saveza svrgnuo vladavinu Gadafija u ratu prošle godine.
 
     "Mnoge strane imale su veliki interes da Gadafi ne progovori, da ga ućutkaju jednom zauvek", rekao je Mahmud Džibril u razgovoru za RT. On tvrdi da nije poznato ko je tačno ubio Gadafija - Libijci ili neka strani entitet. Džibril navodi da bi voleo znati ko je ustvari ubio Gadafija i žali zbog činjenice da Gadafiju nije suđeno, ali ističe da su mnoge sile htele Gadafija mrtvog zbog mnogih tajni koje je samo on znao.


     Džibril tvrdi da aktuelna situacija u Libiji nije toliko napeta kako pojedini izvori sugerišu. Takođe ističe da od stvaranja federacije neće biti ništa. Zapadnim silama zamera što posle pada Gadafija nisu dodatno pomogli NTC-u da učvrsti vlast u zemlji na način da pomognu oko formiranja nove libijske vojske i policije. Po pitanju koliki uticaj danas ima al-Kaida u Libiji, odgovorio je da postoji određeni politički vakuum u zemlji i da je zbog toga Libija postala plodno tlo za ekstremizam. Džibril navodi da je zato nužno što brže oformiti čvrstu vlast.


     Mahmud Džibril je u periodu 2007-2011 u Gadafijevoj vladi obavljao funkciju direktora Nacionalnog Komiteta za Ekonomski Razvoj - na toj funkciji snažno se zalagao za privatizaciju i liberalizaciju ekonomije.
(RT)

Нема коментара:

Постави коментар