петак, 30. март 2012.

SPOMENIK - ZAŠTITNI ZNAK GRADA, A BEZ ZAŠTITE


     Jedan od najznačajnijih simbola Novog Sada, poznat zbog svoje veličine i dominantnosti kao Gibraltar na Dunavu – Petrovaradinska tvrđava, još uvek nije stavljena čak ni na preliminarnu listu za UNESCO zaštitu. Ovaj kulturno-istorijski spomenik odolevao je mnogim velikim bitkama i do današnjih dana Tvrđava je uspela da ostane izuzetno očuvana. Njen najveći značaj se ogleda, prema rečima direktora Istorijskog arhiva grada Bogoljuba Savina, u tome što je zahvaljujući njoj osnovan i grad Novi Sad.
     - Novi Sad ne bi bio to što jeste bez tvrđave. Krajem 17.veka oko tvrđave su počela da se razvijaju naselja, tako je nastao i Novi Sad koji se poveljom iz 1748. pominje kao grad koji mora da pomaže tvrđavu. Dakle njen značaj je ogroman za Novi Sad, jer bez tvrđave on možda ne bi ni postojao ovakvim kakvim ga poznajemo - navodi Savin.


     Međutim, i pored izuzetno velikog značaja koji Tvrđava, a kako Savin ističe isključivo krivicom naše vlasti koja je inertna.


     - Prvenstveno mi kao država nismo obavili zaštitu tvđave, jer Skupština Srbije prvo treba da je proglasi kulturnim spomenikom od izuzetnog značaja. Potrebna je priprema za tu odluku, ali dosta je već i urađeno po tom pitanju - predočio je sagovornik.


     Direktor Arhiva je podsetio da su predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i on tražili i dostavili deo kopija dokumenata o Petrovaradinskoj tvrđavi iz Ratnog arhiva Beča, koji su od velike koristi u procesu zaštite Petrovaradinske tvrđave. Za sada je u pitanju 20 kopija dokumenata, ali će još oko 50 stići u narednom periodu.


     - Ovi dokumenti pomoći će stručnjacima prilikom zaštite, konzerviranja i restauracije objekata na tvrđavi, sa krajnjim ciljem da država Petrovaradinskoj tvrđavi da status spomenika od izuzetnog značaja, što će otvoriti prostor i da jednog dana bude pod zaštitom UNESCO - predočio je Savin.


     Objasnio je da je Tvrđava trenutno pod nadležnošču AP Vojvodine, ali bi bilo poželjno da postane javno preduzeće koje će ostvarivati svoj profit i na taj način sama sebe održavati. Dok se to ne desi rešenje za upravu nad tvrđavom Savin vidi u osnivanju posebne direkcije, koja bi bila isključivo nadležna za tvrđavu.


     Stanovnike Podgrađa niko ništa ne pita


     Sa druge strane, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave prema planu grada čeka obnova. Prema izveštrajima medija, sve je izvesnije da će stanarima ovog dela grada, gde su sve zgrade trošne i sklone padu, biti ponuđeni stanovi u drugim naseljima, a Podgrađe biti pretvoreno u turistički centar. Prema rečima člana MO "Petrovaradin" Aleksandra Zimonjića tu upravo i nastaje problem jer žitelje Podgrađa niko lično nije ništa pitao.


     - Po medijima ide priča o obnovi Podgrađa i raseljavanju njegovih građana. Priča se o raznim rešenjima, ali ove građane niko lično nije kontaktirao i ponudio im konkretna rešenja. Svuda se priča kako će oni biti iseljeni, a nikog od njih nisu ništa lično pitali - kazao je Zimonjić.


     On dodaje da postoje i oni građani koji bi se iselili odmah, međutim tu su i oni koji ne žele nigde da idu. U jednom su složni a to je da bi u svakom slučaju voleli da se Podgrađe obnovi i sredi.


     - Sve što možda i možemo sami da obnovimo, u suštini ne možemo jer je Podgrađe pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada i potrebno je mnogo dokumentacije da bi se dobila dozvola za bilo kakve radove - požalio se ovaj ligaš.


     Činjenično stanje je da niko do sada nije u potpunosti rešio probleme u Podgrađu, a taj prostor je zajedno sa tvrđavom jedna od glavnih turističkih destinacija u gradu, koja bi nas sigurno pod UNESCO zaštitom stavila na turističku mapu sveta.

Нема коментара:

Постави коментар