уторак, 27. март 2012.

MIT ROMNI: RUSIJA JE NAJVEĆI GEOPOLITIČKI NEPRIJATELJ


     Republikanski kandidat Mit Romni komentarisao je najnovije izjave predsednika Obame za vreme sastanka sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Seulu. Podsetimo, došlo je do "tehničkog propusta" za vreme sastanka dva predsednika i novinska agencija ABC news zabeležila je deo razgovora koji je očito trebao da ostane privatan.
     Obama je rekao Medvedevu: "Ovo su moji poslednji izbori. Posle ovih izbora imaću mnogo više fleksibilnosti" - Obama je pritom mislio na kontroverzni raketni štit u istočnoj Evropi zbog kojih je došlo do narušavanja odnosa između SAD-a i Rusije. Medvedev mu je odgovorio: "Razumem te. Preneću poruku Vladimiru, stojim uz tebe".


     Bilo je za očekivati da će republikanska opozicija iskoristiti ovaj detalj, Romni je to već učinio za vreme najnovijeg gostovanja na CNN-u. Rekao je da su Obamine izjave "alarmantne" i "zabrinjavajuće". 


     "Rusija podržava Siriju, Rusija podržava Iran, bori se protiv naših sankcija za koje smo želeli da ceo svet uvede Iranu. Rusija nije prijateljski faktor na svetskoj pozornici i kada im naš predsednik nudi 'veću fleksibilnost' bez da pri tome odgovara američkom narodu po pitanju odnosa prema Rusiji, to je jako jako zabrinjavajuće, jako alarmantno. Ovo je predsednik koji nam govori da radi jedno, a zapravo radi nešto sasvim drugo", konstatovao je Mit Romni.


     "Nema uopšte dvoumljenja - Rusija je naš geopolitički neprijatelj broj 1. Oni se bore na strani najgorih svetskih lica. Ideja da Obama planira fleksibilniji pristup sa Rusijom je jako zabrinjavajuća zaista", rekao je Romni.


     Nakon što mu je voditelj sugerisao da možda ipak ovo nije toliko alarmantna situacija, Romni je zaključio: "Najveća opasnost sa kojom se SAD suočava je nuklearni Iran... ali ko uvek brani najopasnije pojedince na svetskoj sceni? To je uvek Rusija, i uz njih tipično ide Kina".
(CNN | The Telegraph)

Нема коментара:

Постави коментар