уторак, 27. март 2012.

MAHMUD AHMADINEDŽAD: VREME KADA SU NATO I SAD MOGLI DIKTIRATI CELOM SVETU JE GOTOVO


     Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je danas da NATO i SAD više nisu u stanju da diktiraju svoju politiku ostatku sveta, prenosi Al-Arabiya. "NATO i SAD bi trebali da promene svoju politiku jer vreme kada su mogli diktirati svoje uslove ostatku sveta je prošlo", rekao je danas Ahmadinedžad gostujući na konferenciji o avganistanskoj ekonomiji koja se održava u susednom Tadžikistanu. 
     Na konferenciji je bila prisutna i američka delegacija koju predvodi pomoćnik državne sekretarke za Južnu i Centralnu Aziju, Robert Blejk. Čim je Ahmadinedžad počeo da govori američka delegacija je napustila salu, da bi se vratili tek nakon što je iranski predsednik završio sa govorom.


     Na konferenciji o avganistanskoj ekonomiji sastali su se predsednik Tadžikistana, Imomali Rakmon (desno), predsednik Irana, Mahmud Ahmadinedžad (u sredini) i avganistanski predsednik Hamid Karzai (levo).
     Ahmadinedžad je pozvao sve strane trupe da se odmah povuku iz Avganistana. "Najveći razlog zbog koga se svet danas nalazi u problemima je politika koju provode NATO članice čiji je cilj ponovo oživljavanje kolonijalizma. Najproblematičniji je SAD koji je ušao u Avganistan pretvarajući se da se bori protiv terorizma i sada okružuje Indiju, Rusiju i Kinu", istakao je iranski predsednik.


     U svom govoru dotakao se i aktuelnog odnosa između NATO saveza i Pakistana tvrdeći da je ta saradnja sve slabija. "Odnosi između NATO-a i Pakistana sve su lošiji, nestabilnost će se samo povećavati", rekao je danas Mahmud Ahmadinedžad.


     Za vreme svog govora iranski predsednik ni jednom nije spomenuo nuklearni program ni najnovije pretnje od strane američkog predsednika koji je poručio da se "diplomatski prozor za rešenje iranske krize zatvara".
(Al-Arabiya | Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар