петак, 30. март 2012.

NOVE OPTUŽNICE PROTIV JULIJE TIMOŠENKO: UTAJA POREZA I NARUČENO UBISTVO


     Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja služi zatvorsku kaznu za zloupotrebu vlasti izrečenu u postupku koji su zapadne zemlje kritikovale kao politički motivisan, uskoro će ponovo izaći pred sud zbog optužbi za izbegavanje poreza, rekli su u sredu državni tužioci.
  Foto: Sipa/
     Timošenko, najžešća protivnica predsednika Viktora Janukoviča, prošlog je oktobra osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja prilikom sklapanja sporazuma o gasu sa Rusijom 2009.


     Ona ne priznaje da je prekršila zakon, a Evropska unija je rekla da njen slučaj smatra primerom selektivne pravde i zatražila njeno oslobađanje. Ukrajinsko pravosuđe, međutim, ide dalje i iznosi nove optužnice protiv bivše premijerke.


     Novi slučaj, u kojem se Timošenko optužuje za izbegavanje poreza i druge prekršaje dok je bila na čelu privatne energetske kompanije devedesetih godina, sudu će biti prosleđen u roku od pet dana.
Julija Timošenko umiješana u ubojstvo ukrajinskog političara i poduzetnika?
     Julija Timošenko umešana u ubistvo ukrajinskog političara i preduzetnika? Ukrajinsko tužiteljstvo pokrenulo istragu! Njena firma navodno platila ubistvo političara!


     Glavni ukrajinski tužilac Renat Kuzmin optužio je u intervjuu za agenciju AP firmu kojom je upravljala bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko da je platila ubistvo jednog preduzetnika i još dve osobe 1996. godine.


     U intervjuu za AP Kuzmin je tvrdio da su firme, kojima su zajedno upravljali Julija Timošenko i bivši ukrajinski premijer Pavlo Lazarenko, unajmile plaćenog ubicu da bi se "rešili" Jevhena Ščerbana, političara i preduzetnika koji je 1996. godine ubijen u vazdušnoj luci, zajedno sa svojom suprugom i jednim pomoćnikom. Advokat bivše premijerke odbacio je sve optužbe, navodeći da su one potpuno neistinite i da se njima samo pokušava uništiti ugled njegove klijentkinje.


     Kuzmin je novim optužbama uveliko otežao mogućnost da Timošenko uskoro bude puštena na slobodu.


     Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je istragu da bi utvrdilo može li se bivša premijerka direktno povezati sa ubistvom. Pre nego se utvrdi da li je to moguće, moraju ispitati Lazarenka, koji se nalazi zatvoru u Kaliforniji zbog ucene i korupcije.

Нема коментара:

Постави коментар