уторак, 27. март 2012.

SIRIJSKA OPOZICIJA NE ŽELI DA ODUSTANE OD VOJNOG DELOVANJA: NE MOGU POBEDITI ASADA U POLITIČKOJ BORBI


     Rusija i Kina, dve države koje su pred Savetom bezbednosti uložile veto na UN-ovu rezoluciju o Siriji, slažu se da UN-ov izaslanik Kofi Anan predvodi medijaciju i obezbeđuje dijalog između međusobno suprotstavljenih strana u Siriji. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da je misija Kofi Anana možda i "poslednja prilika da se spreči krvavi građanski rat". Medvedev navodi da će Rusija maksimalno pomoći posebnoj misiji pod vodstvom Anana, prenosi agencija Itar-Tass. Kofi Anan nalazi se u poseti Moskvi, a posle toga putuje u Peking.
slika: Analiza: sirijska opozicija ne želi odustati od vojnog djelovanja jer znaju da ne mogu pobijediti Assada u političkoj borbi
     Ali, i Rusija i Kina, složne su da je - da bi do dijaloga uopšte moglo doći - pre svega nužno prestati sa ilegalnim dostavljanjem oružja sirijskim pobunjenicima. Otvoreno se špekuliše da to trenutno sprovodi niz zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar, Tursku, ali i SAD i Francusku.


     "Problem je u tome da što god više oružja opozicione snage budu dobijale, to će imati manje ambicija da sednu i pregovaraju sa aktuelnom vladom", prenosi kineski državni list People's Daily.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Mikail Bogdanov, rekao je da bi deklarisanje ilegalnosti Asadove administracije od strane pojedinih država dovelo do negativnih rezultata jer tada bi se opoziciji dao signal da je sudelovanje u pregovirma beznačajno.


     U razgovoru sa ruskim predsednikom Anan je rekao: "Sirija ima danas priliku da sarađuje sa mnom u procesu medijacije da bi se zaustavio konflikt, da bi se pružio pristup civilima kojima je potrebna humanitarna pomoć i da bi se pokrenuo politički proces koji bi doveo do mirnog rešenja".


     Iz ove izjave se jako malo može razaznati - izuzev činjenice da je Anan zabrinut za civile - kako on zapravo zamišlja "političko rešenje" u Siriji? Prema svim aktuelnim informacijama, nije sirijska vlada ta koja koči pregovore, već pregovorima ne želi da pristupi naoružana opozicija koja je Ananu poručila da "očito živi na Marsu". Kofi Anan je do sada bio oprezan i nije davao nikakve konkretne izjave po pitanju ko bi zapravo trebao imati vlast u zemlji - jedino legitimno rešenje bi bilo da međunarodne posmatračke snage pripomognu u nadzoru višestranačkih izbora u Siriji, ali, gospodin Anan nikada nije još spomenuo takvu mogućnost. Iz te perspektive proizlazi da Ananov projekat zagovara demokratiju, ali samo ukoliko Asad nije jedan od kandidata.


     Sa druge strane, opozicija će nastaviti i dalje vojno delovanje nadajući se da će možda na kraju Rusija i Kina ipak pozvati na odlazak Asada. Činjenica da opozicija ne želi da pristane na prekid vatre i okrene se političkom delovanju ima jasan razlog - trenutno "strahuju" da nemaju šanse demokratskim putem poraziti Asada, pogotovo nakon što je sirijski narod u masovnim protestima 15.3.2012. pokazao da čvrsto stoji uz Asada - danas možda čak i puno više nego pre godinu dana.


     Jako je teško očekivati da bi Rusija i Kina sada mogle promeniti mišljenje i udružiti se u jednoglasno pozivanje na "promenu režima". Pre nekoliko dana ruski ministar Sergej Lavrov opomenuo je Asada da se "reforme moraju brže sprovoditi", tu izjavu su gotovo svi zapadni mediji protumačili kao narušavanje odnosa između Damaska i Moskve, ali to je ipak, iz njihove perspektive, malo preoptimistično shvatanje jedne opaske koja više služi kao "balansiranje" formalnih izjava.
(peopledaily.com | The Associated Press | Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар