среда, 28. март 2012.

UN: NOVE OPTUŽBE PROTIV POBUNJENIKA - SIRIJSKA OPOZICIJA KORISTI DECU KAO VOJNIKE


     Sirijski pobunjenici koji se bore protiv Bašar al-Asada optuženi su da koriste decu kao vojnike što je direktna povreda međunarodnih konvencija koje strogo zabranjuju korišćenje dece u vojne svrhe, navode visoki predstavnici UN-a, prenosi Reuters.
slika: Nove optužbe protiv pobunjenika - UN: prema izvještajima sirijska opozicija koristi djecu kao vojnike
     UN je zabrinut za pretvaranje dece u vojnike od strane sirijskih pobunjenika, optužbe dolaze neposredno nakon što je organizacija Human Rights Watch optužila sirijsku opoziciju da vrši otmice, torturu i egzekucije.


     "Dobili smo niz izveštaja o tome kako se deca koriste u Slobodnoj Sirijskoj Vojsci", rekla je Radika Kumarasvami, UN-ov specijalni predstavnik za decu u vojnim sukobima. Kumarasvami takođe navodi kako UN još uvek nije uspeo da potvrdi navode iz izveštaja. Kumarasvami se u izlaganju takođe osvrnula i na najnoviju hašku presudu protiv Tomasa Lubanga Diloa, vođe naoružane grupe u DR Kongu - koji se takođe tereti da je koristio decu kao vojnike. Dilo je osuđen na doživotni zatvor.


     Zanimljivo je primetiti da je pobunjenička "Slobodna Sirijska Vojska" (SSV) optuživana za brojne zločine gotovo od samog početka sukoba u Siriji, ali tek poslednjih dana istaknute organizacije kao što su Human Rights Watch i UN prenose prve konkretne kritike.


     SSV vodi oružanu borbu protiv sirijskih vlasti, vođe SSV-a ističu da na svojoj strani imaju oko 70,000 ljudi. Kompozicija opozicije je stvar debate. Protivnici Bašar al-Asada navode da SSV sačinjavaju vojni dezerteri i narod koji se priklonio oružanoj pobuni. Raniji izveštaji potvrđuju da se među SSV-om nalaze pojedina istaknuta vojna lica koja su prebegla iz sirijske vojske, ali smatra se da njihov broj nije toliko veliki. Službeni Damask tvrdi da je SSV sastavljen od strane plaćeničkih trupa koje su direktno povezane sa Al-Kaidom.


     Upletenost Al-Kaide je potvrđena od strane više izvora, uključujući i američku administraciju.

Нема коментара:

Постави коментар