четвртак, 22. март 2012.

ALI HAMNEI: ZAPADU STALO SAMO DO DOMINACIJE NAD IRANSKIM IZVOZOM NAFTE, OBAMA: IRAN CENZURIŠE INTERNET DA BI KONTROLISALI ŠTA IRANCI MOGU DA VIDE I KAŽU


     Teheran će odgovoriti "ravnom merom" na udar izraelskih ili američkih snaga, poručio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.
IRANSKI VRHOVNI VOĐA AJATOLAH ALI HAMNEI
      Ova poruka je usledila nedugo pošto se američki predsednik Barak Obama direktno obratio Irancima porukom "solidarnosti".


     "Nemamo atomsko oružje niti ćemo ga praviti. Ali, protiv napada neprijatelja, da bismo se odbranili bilo od američkog bilo od cionističkog režima, napašćemo istom merom", rekao je Hamnei na TV povodom iranske Nove godine.


     Obama je prethodno poručio Irancima da "nema razloga za suprotstavljanje SAD i Irana". Ali, on se suprotstavio iranskim vlastima koje uspostavljaju "elektronsku zavesu" da bi onemogućili da se čuje glas naroda u Americi i na Zapadu. 
AMERIČKI PREDSEDNIK BARAK OBAMA
     "Umesto toga, iranska vlada ometa satelitske signale da bi onemogućila TV i radio programe. Ona cenzuriše internet da bi kontrolisala šta Iranci mogu da vide i kažu. Režim nadgleda kompjutere i mobilne telefone samo zato da bi zaštitio sopstvenu moć", poručio je Obama.


     U Vašingtonu je, u međuvremenu, američkim kompanijama dozvoljen izvoz softvera i drugih materijala Iranu koji podržavaju internet-usluge kao što su "skajp" ili "jahu mesindžer", uz objašnjenje da se time omogućava iranskom narodu da se poveže međusobno, i sa svetom.


     Iranski verski vođa uzvratio je tvrdnjom da je Zapadu stalo samo do dominacije iranskim izvozom nafte, koji je najveći posle Saudijske Arabije, u okviru OPEK. Hamnei tvrdi da Iran može da izdrži ekonomske pritiske, koji uključuju blokiranje mnogih banaka preko kojih se obavljaju međunarodni transferi. Iranski lider je rekao da će domaćom proizvonjom prkositi decenijama dugim sankcijama i da će vlada da podrži industriju i poljoprivredu. 


     Uprkos tvrdom rečniku, analitičari ukazuju na to da je reč o uvertiri pred moguće razgovore o nuklearnom programu Irana i svetskih sila. Oni primećuju da je Hamnei zahtevao od SAD da se "sa poštovanjem" odnose prema Iranu, i da je pozitivno reagovao na nedavnu Obaminu izjavu da u rešavanju spora oko iranskog nuklearnog programa prednost daje diplomatiji.

Нема коментара:

Постави коментар