четвртак, 22. март 2012.

PORTUGALIJA: RADNICI U BORBI PROTIV BRUTALNIH MERA ŠTEDNJE NAMETNUTIH OD EVROPSKE UNIJE I MMF-A


     Najveći portugalski gradovi paralizovani su danas pošto je otpočeo 24-satni generalni štrajk. Najveća radnička udruženja (izuzev jedne, opširnije kasnije u tekstu) odlučile su se na opšti štrajk protiv novih mera štednje koje uvodi vlada posle prihvatanja međunarodnog kredita od EU-a i MMF-a.
slika: Generalni štrajk paralizirao Portugal - radnici u borbi protiv brutalnih mjera štednje nametnutih od Europske Unije i MMF-a 
     Nema odnošenja smeća, gradske luke su zatvorene, vozovi stoje, javni transport je ometen kao i brojne druge javne službe širom zemlje. Ovo je drugi generalni štrajk u Portugaliji za samo 4 meseca.


     Podzemne željeznice u Lisabonu i drugim gradovima su takođe zatvorene, desetine hiljada ljudi morali su pronaći druge načine prevoza. Velike morske luke u Lisabonu, Viani i Kastelu su zatvorene. Oko 20 brodova moralo je da promeni rutu. Tokom popodneva demonstracije i skupovi održaće se u 38 gradova širom zemlje, prenosi AFP.


     Glavni inicijator generalnog štrajka je CGTP - "generalna konfederacija portugalskih radnika", radnička unija koja je takođe bliska sa Komunističkom Partijom Portugala. Jedan od glavnih ciljeva štrajka je i radnička borba protiv novih reformi kojima će, između ostalog, poslodavci sa znatno većom lakoćom moći da otpuštaju radnike. Radnici u javnom sektoru ljuti su na vlast jer su im ukinuti bonusi za božićne praznike i odmore - sve zajedno, iznos jedne mesečne plate.


     Generalni sekretar unije CGTP (oko 800,000 članova), Armenio Karlos, povodom održavanja današnjeg štrajka rekao je "ovo je makijavelianski pokušaj da se unište radnička prava". Za vreme prošlog generalnog štrajka, 24. novembra 2011, prisustvovalo je oko 3 miliona radnika. Ali, ovog puta izostala je podrška drugog najvećeg sindikata, "istorijski umerenog" sindikata - "Generalni radnički sindikat" (UGT), prenosi AFP. Umesto "umerenog", mogao bi se koristiti termin "izdajničkog" - naime, UGT se dogovorio sa vladom da prihvata nove zakone o radu.


     Kako jedan sindikat može tvrditi da predstavlja interese radnika ako pristaje na ovakve brutalne mere i pakt sa vladom? Na šta tačno sindikat UGT ustvari tim potezom pristaje? Pogledajmo "plan" ekonomskog spasa koji je do sada sprovela relativno nova portugalska vlada - pristavši na ultimatum međunarodne financijske elite privatizovali su najveće industrije, srezali plate u javnom sektoru, povisili poreze građanima, povisili PDV i sada još žele reformu radničkih prava, drugim rečima - ostaviti radnike na milost i nemilost povlašćene klase. UGT (União Geral de Trabalhadores, ne pomešati sa UGT sindikatom iz Španije) ima oko 400,000 članova - ne pozvati te radnike da danas izađu na ulice je sramotan čin.


     Od ranog jutra na terenu je i policija koja se, kao i za vreme gotovo svakog generalnog štrajka, upliće u unutrašnje pitanje radnika. U gradu Oeiras (blizu Lisabona) radnici u štrajku pokušali su nagovoriti radnike gradske čistoće koji su došli na posao da im se pridruže, ali je policija stala između njih.


     Portugalski stanovnici su osuđeni na 3-godišnji program "smanjenja duga" i ekonomskih reformi - mere koje su nametnute kao uslov za primanje 78 milijardi evra finansijskog paketa od EU i MMF-a. Na vlasti je vlada desnog centra, ali zajedno sa opozicijom - socijalistima - blagoslovili su novi "paket spasa" u maju prošle godine.


     Nezaposlenost u Portugaliji kontinuirano raste (trenutna stopa je 14,8%), zadnjih meseci zabeležen je nagli porast (izvor: Eurostat). Generalni štrajk održava se u vreme kada sve veći broj analitičara drži da će Portugaliji, baš kao što je bio slučaj i sa Grčkom, trebati još jedan veliki kredit - aktuelna vlada za sada to poriče, ali ako pratimo razvoj događaja u Grčkoj, tamo je takođe počelo upravo tako.


     Stanovnici Portugalije jako dobro znaju kakvo je aktuelno stanje u Grčkoj i znaju da bi se isto moglo uskoro desiti i njihovoj zemlji. U parlamentu sedi tipična pro-EU vlada, pola su tobožnji desni, a pola levi "centar" - drugim rečima, sve fotelje u parlamentu složne su da se ekonomska kriza slomi preko leđa radnika. Kako smo već videli iz gornjeg primera, ništa veću solidarnost ne pokazuju ni neke sindikalne vođe.


     Situacija u Portugaliji samo je u mikro-detaljima različita, u široj perspektivi ona je ista kao i u Grčkoj, Italiji i Španiji - radnici sve više uviđaju i shvataju da među centrima moći nemaju prijatelje, pa čak i kada im se pojedinci tako predstavljaju - uhlebljenji sindikalisti i kvazi-socijalisti.
(grevegeral.net | cgtp.pt | AFP | BBC | pcp.pt/english)

Нема коментара:

Постави коментар