понедељак, 26. март 2012.

JOŠ JEDNO PALJENJE ZASTAVE PREDLOŽENO FORMIRANJE REPUBLIKE VOJVODINE

     Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, preneli su u ponedeljak vojvođanski mediji.
 
     Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban "novi istorijski dogovor Srbije i Vojvodine" o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dve ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagači ideje.


     U povodu toga za 1. april je najavljena konvencija na kojoj će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.


     Berisavljević, koji je bio visoki funkcioner u vreme SFRJ, naglasio je da se tim dokumentom traži da Vojvodini budu priznati njen politički subjektivitet, istorijska prava i ravnopravnost svih građana koji u njoj žive.
 
     Među podržavaocima ideje, kako je rečeno na konferenciji za novinare, nalaze se Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.



     SNP Naši zapalili zastavu Vojvodine

     Aktivisti SNP Naši iz Zrenjanina zapalili su zastavu Vojvodine tačno u podne, saopštio je ovaj pokret.


     SNP Naši je u saopštenju pozvao građane da se "uključe u uništavanju antiustavnih separatističkih simbola".



     Inicijativa je izazvala revolt pripadnika ekstremističkog pokreta "Naši", koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninu sa ciljem da pokažu, kako su poručili, "kakvo je stajalište srpskog naroda o predlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine".


     Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje "antiustavnih separatističkih simbola" i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni po koju cenu.


     Predsednik gradskog veća Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je paljenje vojvođanske zastave i podsetio da je srbijanskim ustavom propisano da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima svoja obeležja i da je vojvođanski parlament legitimno propisao pravo na upotrebu pokrajinskog grba i zastave.


     "S obzirom na sve to, ovakav vandalski čin protivustavno je i krivično delo i svako ko je za njega odgovoran mora biti primereno sankcioniran i kažnjen. Kao predsednik skupštine Zrenjanina, ali i kao čovek, smatram da je svako ko je sposoban da zapali zastavu Vojvodine, sposoban i da nastavi da ruši ustavni poredak delima mržnje i nasilja", poručio je Marton.


     Pripadnici pokreta "Naši" vojvođansku zastavu su zapalili i početkom marta, zbog čega je jedan od učesnika incidenta bio uhapšen. 

Нема коментара:

Постави коментар