понедељак, 19. март 2012.

"ZELENA REVOLUCIJA" U NOVIM BORBAMA: SUKOB SA POBUNJENICIMA U GRADSKOJ ČETVRTI TRIPOLIJA


     Najmanje jedna osoba je poginula u sukobima koji su izbili u predgrađu glavnog grada Libije, Tripoliju. Sukobile su se naoružane pobunjeničke grupe iz Zintana i borci odani Moameru Gadafiju iz Tripolija, prenosi AP. Do sukoba je došlo u gradskoj četvrti Abu Selim koja je poznata po snažnom pro-Gadafi otporu. Predvodnik oružane grupe iz Zintana, Mohamed el-Rebaj, potvrdio je da je jedan njegov borac smrtno stradao u današnjim sukobima.
slika: "Zelena revolucija" u novim borbama - Gaddafijevi pristaše sukobili se s pobunjenicima u gradskoj četvrti Tripolija 
     Pobunjenici iz Zintana zauzeli su jednu školu unutar Tripolija i pretvorili je u svoju vojnu bazu. Militantna grupa iz Zintana jedna je od mnogih pobunjeničkih grupa koja deluje izvan kontrole NTC vlade. Washington Post tvrdi da su pobunjenici iz Zintana jedni od najbolje naoružanih.


     Podsetimo, pripadnici tzv. "zelene revolucije" zavetovali su se da će nastaviti borbu i nakon što je pukovnik Moamer Gadafi ubijen prošle godine. Još uvek nije poznato tačno stanje vezano uz Saifa Gadafija, osim da je u pritvoru pobunjenika.


     Što se tiče celokupne situacije u Libiji, ona je poprilično haotična - nominalno vladajući NTC nema snage da uspostavi vlast nad zemljom, istočna Libija preti da će proglasiti autonomiju, a pro-Gadafijeve grupe već neko vreme najavljuju ustanak protiv svih "izdajnika" originalne revolucije u kojoj je pukovnik Moamer Gadafi svrgnuo Kralja Idrisa još 1969.
(AP | RT | Washington Post)

Нема коментара:

Постави коментар