субота, 31. март 2012.

SAMIT NAJBRŽE RASTUĆIH EKONOMIJA SVETA BRICS-A: DOSTA JE VOJNIH I NASILNIH PRETNJI PROTIV IRANA I SIRIJE

     Vođe pet najbrže rastućih svetskih ekonomija sastali su se u Nju Delhiju na samitu BRICS država (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Poruka koju su poslali sa sastanka je jasna - dosta je militarističke retorike protiv Irana i Sirije, prenosi Washington Post.
slika: Održan summit najbrže rastućih ekonomija svijeta, članice BRICS-a jednoglasno poručile: "dosta je vojnih i nasilnih prijetnji protiv Irana i Sirije"
     "Moramo izbeći političke korake koji bi stvorili dodatnu krizu na svetskom tržištu energenata", rekao je indijski premijer Manmohan Sing po pitanju uvođenja sankcija Iranu. "Dogovorili smo se da je jedino trajno rešenje za probleme po pitanju Sirije i Irana - dijalog", zaključio je Sing.


     "Ne podržavamo politiku embarga i eskalaciju pro-nasilničke retorike", rekla je brazilska predsednica Dilma Rusef. "Moramo otvoriti prostor za rešenje na osnovu kompromisa", rekla je Rusefova komentarišući iransku krizu.


     "Grupa BRICS država javno je progovorila protiv svakog pokušaja vojne intervencije na Siriju i dogovorile su se o podsticanju konstruktivnog unutarpolitičkog dijaloga između međusobno sukobljenih strana", rekao je za vreme samita ruski predsednik Dmitri Medvedev, prenosi Voice of Russia.


     Ruski predsednik takođe je dodao da su BRICS zemlje spremne na dostavljanje humanitarne pomoći Siriji i pritom istakao da je Rusija već dostavila humanitarnu pomoć ovih dana.


     "Grupa BRICS nastoji da se poveže za vreme velike ekonomske globalne krize. Nastoje da što bolje promovišu zajedničke ekonomske interese i stvaraju rezervni plan u slučaju da se globalna ekonomija, koja je još uvek dominirana američkim dolarom, raspadne u bliskoj budućnosti", rekao je predstavnik ministarstva ekonomije Indije, Radživ Kumar, za Washington Post.


     Grupa je danas pokrenula važne korake prema kreiranju banke za razvoj - po uzoru na Svetsku Banku i MMF - ali ova banka bi finansirala razvojne projekte i infrastrukturu samo unutar zemalja članica.
(Washington Post | Voice of Russia | RT)

Нема коментара:

Постави коментар