субота, 24. март 2012.

1999-2012: NATO BOMBARDOVANJE - REZULTAT POGUBNE POLITIKE JOŠ SE PAMTI I OSEĆA


    U Novom Sadu, gradu koji je pre 13 godina od raznih vrsta NATO projektila razorne snage, pretrpeo najobimnija i po posledicama najteža razaranja infrastrukture na području bivše Savezne republike Jugoslavije, najveći deo je do sada obnovljen ili ponovo izgrađen. Jedino još nisu obnovljeni Žeželjev most i zgrada Radio-televizije.
TRI POGOĐENE "LEGITIMNE" METE NA U JEDNOM POGLEDU:
VARADINSKI MOST, ŽEŽELJEV MOST I  RAFINERIJA
      Do sada neobnovljena zgrada televizije i Žeželjev most


     Izgradnja tog najvećeg novosadskog mosta na Dunavu, nazvanog po imenu svog projektanta, akademika Branka Žeželja, a porušenog u aprilu 1999. godine posle čak pet pokušaja bombardovanja ili raketiranja trebalo bi, kako su najavili predstavnici pokrajinskih i gradskih vlasti, da počne ove godine.

   Žeželjev most je od ogromnog značaja za drumsko-železnički Koridor 10 koji spaja zapadnu i jugoistočnu Evropu, biće finansirana sredstvima pokrajine Vojvodine i grada Novi Sada kao i iz fondova EU.


     Zgrada Radio-televizije Novi Sad (RTVNS), koja je tada bila u okviru RTS-a, locirana na Mišeluku na desnoj dunavskoj obali, u bombardovanju je potpuno razorena a ljudstvo i tehnika premešteni na privremenu lokaciju u Novi Sad odakle se i danas proizvodi program.
File:Srusena televizija.JPG
ZGRADA RADIO-TELEVIZIJE NOVI SAD
     RTV NS je u međuvremenu promenjen status i naziv u Radio-difuzna ustanova Vojvodine, Radio-televizija Vojvodine (RTV).


     Porušeni svi novosadski mostovi


     Svi novosadski mostovi na Dunavu srušeni su u aprilu, mesecu u kojem je načinjena i najveća materijalna šteta gradu u toku bombardovanja, ali je nagoveštaj velikog razaranja učinjen već 24. marta oko 20 sati. Tog prvog dana bombardovanja pogođeni su Policijski centar na Klisi, obližnje građevinsko preduzeće "Novograp" i kasarna "Majevica" na Detelinari.
 
     Bombardovanje je nastavljeno gađanjem ciljeva po Fruškoj gori i atarima obližnjih sela, da bi 1. aprila oko pet sati Novosađane probudile dve strahovite eksplozije u blizini centra grada, koje su za nekoliko sekundi u reku survale najstariji i mnogima najdraži - Varadinski most, koji je spajao glavni gradski bulevar i Petrovaradinsku tvrđavu sa podgrađem.


     Kasnije se saznalo da je tad poginuo Oleg Nasov iz Petrovaradina, koji je pešice prelazio most. Na okolnim zgradama u gradu načinjena je materijalna šteta a tom prilikom bila je oštećena i kulturno-istorijska celina Tvrđave i podgrađa, koja potiče iz 18. veka.
I MOST SLOBODE  
     Najnoviji most i jedan od najlepših i najvećih objekata te vrste ne samo u našoj zemlji nego i u Evropi, podignutih 80-ih godina minulog veka, prema projektu akademika Nikole Hajdina, Most slobode, projektilima je "prelomljen" i delom potopljen u Dunav uveče 3. aprila, kada je na njemu bilo vozila i pešaka.
Srušen most u Novom Sadu (Foto: Tanjug, Arhiva) 

     Na sreću niko nije stradao, bilo je povređenih a desetak osoba koje su se niz porušene saobraćajne trake spustile do vode spasao je svojim čamcem alas Velimir Velja Teodorović.


     Žeželjev most, kojeg je beogradska "Mostogradnja" gradila od 1957. do 1961. godine, napravljen je od prednapregnutog betona i u to vreme je bio prvi u Evropi, a drugi u svetu u svojoj klasi.


     U bombardovanju je prvi put oštećen 5. aprila, zatim još 21, 22. i 24. da bi tek posle pet besomučnih bombardovanja bio potpuno uništen u ranim jutarnjim satima 26. aprila.

Нема коментара:

Постави коментар