уторак, 27. март 2012.

TURSKA I SAD SE DOGOVORILE OKO SLANJA POMOĆI SIRIJSKIM POBUNJENICIMA


     Prema rečima portparola američke vlade, Bena Roudsa, Vašington i Ankara su zaključili da će početi slanje tzv. "ne-ubojite" pomoći sirijskim pobunjenicima. Zajednički dogovor donet je za vreme sastanka u Seulu između američkog predsednika Baraka Obame i turskog premijera Tajipa Erdogana. Američki funkcioneri navode da će u sklopu pomoći, osim lekova i ostalih potrepština, takođe biti i komunikaciona oprema.
     Obama i Erdogan takođe su najavili da bi se 2. aprila trebao održati još jedan samit anti-Asad koalicije pod nazivom "Prijatelji Sirije", ovoga puta u Istanbulu. Podsetimo prvi samit "Prijatelji Sirije" održan je u Tunisu 24.2.2012.


     Predsednik Obama je istakao da su obe strane "međusobno sporazumne da se mora desiti proces tranzicije prema reprezentativnoj i legitimnoj vladi u Siriji", drugim rečima - Bašar al-Asad mora otići.


     Dok SAD i Turska najavljuju isporuku "ne-ubojite" pomoći, izveštaj Press TV-a podseća na izjavu visoko rangiranog predstavnika pobunjeničke Slobodne Sirijske Vojske koji je novinarima 28.2. potvrdio kako su primili oružje od Francuske i SAD-a. Ni jedna od ove dve zemlje nikada nije javno potvrdila taj podatak.
(Press TV)

Нема коментара:

Постави коментар