уторак, 21. јун 2011.

MAJA SEDLAREVIĆ: NA SOCIJALDEMOKRATIJI TREBA OZBILJNO RADITI


     NOVI SAD - Zaista verujem da socijaldemokratija nudi dobro društvo kojem treba da stremimo, i mislim da je prostor za delovanje socijaldemokratske opcije kod nas ogroman a neiskorišćen i da na tome u budućnosti treba ozbiljno poraditi – izjavila je na današnjem predavanju prof. dr Miroslava Ružice u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom "Budućnost evropske socijaldemokratije", potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević.

     Kriza socijaldemokratije

     Sedlarevićeva je ocenila, da kako god posmatrali socijaldemokratiju, ona svakako najveću brigu posvećuje pojedincu i pojedinki i daje im najveće mogućnosti.


     - Principi socijaldemokratije, odnosno postulati na kojima ona počiva, su jednakost, pravednost, solidarnost, tolerancija i ravnopravnost, i na njima počiva i naša politika – kazala je Sedlarevićeva koja je i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Profesor Ružica je u svom predavanju pokušao u kratkim crtama da dočara okupljenima kako trenutno socijaldemokratija, kao ideja, stoji u Evropi ali i SAD. On je ocenio da trenutno postoji kriza evropske socijaldemokratije. Kako je rekao ona se najčešće identifikuje sa izbornim porazom i dodao da to pokazuju i rezultati iz većeg broja zemalja gde socijaldemokrate više nisu na vlasti. 


     - Gube veze sa članstvom, sa biračkom bazom, sa sindikatima, sa civilnim društvom, a pre svega se gubi veza sa omladinom – upozorio je Ružica. On je, međutim, naveo i da je svetska ekonomska kriza ponovo pokrenula razmišljanja određenih ekonomskih i političkih krugova o mogućnosti stvaranja države blagostanja koja je, kako koncept socijaldemokratije, postojala pre nekoliko decenija u Evropi i čija je Švedska bila najbolji primer.

     Globalna Socijalna Demokratija

     Ružica kaže i da se pojavila nova grupacija koji sebe naziva Globalna Socijalna Demokratija. Kako kaže, ova grupa se polako institucionalizuje i diskretno prožima i integriše sa evropskim socijaldemokratama.


     - GSD je fokusiran na svet u celini, a posebno na mogućnost upravljanja globalizacijom, a naročito da zemlje trećeg sveta budu uključene u dobrobiti globalizacije. Evropske socijaldemokratske partije za sada globalizaciju samo problematizuju, a trećem svetu nude uglavnom deklarativnu podršku i solidarnost – rekao je Ružica. Maja Sedlarević je ocenila da se o socijaldemokratiji u našoj zemlji ne zna dovoljno, i dodala da je to i bio razlog da se organizuje ovo predavanje vrsnog stručnjaka na temu socijaldemokratije u Evropi, pošto to ima uticaja i na socijaldemokratiju kod nas. Ona je dodala i da je današnja diskusija pokazala koliko zaista ima različitih viđenja, i različitih koncepata i doživljaja socijaldemokratije. Predavanje je moderirao prof. dr Duško Radosavljević.

Нема коментара:

Постави коментар