понедељак, 20. јун 2011.

LIBIJA: ŽRTVE BOMBARDOVANJA I DECA


     TRIPOLI - Troje dece nalazi se među 15 žrtava poslednjeg NATO bombardovanja u Libiji, izjavio je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.


     Nove optužbe o žrtvama pojavile su se nekoliko sati nakon što je Alijansa priznala da je odgovorna za jučerašnju pogibiju civila u jednoj četvrti Tripolija.


     Tom prilikom je saopšteno da su za tragični incident najverovatnije krive teškoće u sistemu navođenja.


     "NATO žali zbog pogibije civila i preduzima sve moguće mere predostrožnosti kada udara po snagama režima koji namerava da primenjuje nasilje prema sopstvenim građanima", rekao je komandant vojne operacije NATO u Libiji general Šarl Bušar. 


     Portparol libijske vlade je naročito osudio napad na kuću Huvildija Hemidija, starog Gadafijevog prijatelja, rekavši da je to "kukavički teroristički akt koji nema opravdanja". 


     Na njegovu kuću i još dve susedne je ispaljeno osam raketa u 4h ujutro po lokalnom vremenu u Sormanu. Većina poginulih su članovi Hemidijeve porodice, a spasilački timovi pretražuju ruševine u potrazi za eventualnim preživelima. Inače, Hemidi je, zajedno sa libijskim liderom Moamerom el Gadafijem, bio u Savetu revolucionarne komande od 1969. godine kada je svrgnuta monarhija. 


     Kako prenosi BBC, NATO je priznao da je "sudeći po svemu jedna od raketa promašila cilj" koji je bio baterija protivvazdušne odbrane. 


     Itar Tas navodi da je u noći između subote i nedelje tokom bombardovanja takođe srušena stambena zgrada u čijim ruševinama je poginulo devetoro, od kojih su dve bebe, a više od 20 ljudi je ranjeno.

Нема коментара:

Постави коментар