среда, 5. октобар 2011.

11 GODINA OD PADA MILOŠEVIĆA


     Danas se navršava jedanaest godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.



     Posle višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gde se na poziv tadašnje opozicione Demokratske opozicije Srbije okupilo više stotina hiljada ljudi.


     DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SR Jugoslavije. Na izborima 24. septembra 2000. za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača, porazivši dotadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića koji je osvojio 37,15 odsto. 


(Fonet)
     Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsednika SRJ.



     Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima. Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena "Kolubara" koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim pretnjama režima. 


(Fonet)
     Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.



     Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. 


     Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila narodu.


(Fonet)     Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka. 



     U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. 


     U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

(Fonet)
     Spomen-obeležje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. godine u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske petlje, nedaleko od mesta gde je poginula. 



     Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.


     Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala. 


(Fonet)

     Od jula 2008. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider deceniju, deo je vladajuće koalicije u Srbiji. U Vladi Mirka Cvetkovića SPS ima tri ministarska mesta, a njen predsednik Ivica Dačić je prvi potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović je predsednica Skupštine Srbije. 


     Takođe, zahvaljujući SPS u martu 2004. formirana je manjinska vlada premijera Vojislava Koštunice.

Нема коментара:

Постави коментар