среда, 5. октобар 2011.

JAKIĆ MILORAD - PRINCIPI OBEZBEĐENJA LICA I OBJEKATA 21: OTETI


     Praktičan vodič za vas u slučaju da budete oteti


     Uputstvo je generalni vodič, informacije relativne, što zavisi od osobe, tipa kidnapera, lokacije.


     OK, kidnapovani ste i šta sad?
     Pokušaj ucene i otmice ispred motela snimljen sigurnosnim kamerama.


     Kada vam se to dogodi proći ćete kroz seriju emocija, da li ćete i kako ćete preživeti. U suštini postoje dva sindroma, strah i borba.


     U takvim situacijama mozak odreaguje automatski, pojaviće se sindrom bežati ili se tući. Mozak nam govori da pripremamo naše telo da se brani od nečega što nas je uplašilo.


     Automatski se podiže adrenalin, krvni pritisak, srce ubrzano kuca, brže se diše, mišići se zatežu,naše telo se priprema za borbu, ili za bežanje poput vetra. Te reakcije mogu biti korisne, a i ne moraju to biti. Kada je telo često u takvim situacijama može da se desi slom.


     Kada sagledamo situaciju koja je izazvala tu reakciju, prelazi na mozak koji podstiče sve resurse energije u telu, kada su ljudi dugo pod takvim stresom postaju dezorijentisani, telo se fokusira u tunel tačku tako da se gubi periferna vizija, te usled toga postajete veoma ranjivi. 


     Kada stanje u kome se nalazimo izmakne kontroli nastaje panika i bespotrebno se troši energija koja se može bolje iskoristiti.


     Ta panika može naneti samo telesne povrede, jer je njihova želja da što pre ostvare cilj i nestanu. Ukoliko se puno opirete, otmičari mogu da izaberu dosta načina da vas vežu, vežu oči i da koriste druga mehanička sredstva.


     Da bismo razmišljali o bekstvu moramo zdravo rasuđivati i doneti pravu procenu, ali ako ste pod stresom to je opasno.


     Mržnja i ljutnja – Kada vam neko učini nešto loše postajete ljuti na tu osobu, a bes je modifikacija koja kao odgovor izaziva borbu. Ljutnja je psihički loša, jer će taj sistem koji se pokreće za borbu izazvati stres. Kada smo dugo ljuti ta kulminacija nas vodi u mržnju, a ta mržnja izaziva loše rasuđivanje i  naša akcija će postati konfuzna. Mržnja će izazvati veće psihičke nevolje vama nego onome kome je upućena. Ako se sporije ljutite imate vremena da logički razmišljate, a logičko razmišljanje je vaše najjače oružje u situaciji kidnapovanja. Kidnaperi će vas dovoditi u depresivno stanje, samim tim nemate velikih izgleda da pobegnete. Kada vas otme neko ko je mnogo mlađi od vas, sa koeficijentom inteligencije mnogo nižim od vas i lošim socijalnim statusom, te uperi pištolj u vas, nije vreme da izdižete svoj ego i da ga pokušate impresionirati kako ste vi veliki i značajan čovek. Vi možete imati veliko strahopoštovanje svojih poslovnih saradnika, ali kidnaperi neće imati ta osećanja prema vama. Morate da shvatite da ste pod njihovom kontrolom.



     Ako ih iznervirate svojim ponašanjem možete izazvati kod njih loše reakcije. Kada ste kidnapovani najvažnije je da ćutite, a da otvarate dobro oči i uši. Oni drže sve karte u rukama, a vi treba da ćutite čekajući na njihovu veliku grešku ili da vas oslobode.


     Prevencija -  Ako sebe ne pripremite fizički i psihički nećete moći da se snađete kada budete kidnapovani. Voditi zdrav način života, vežbanje, ishrana … Navike su najopasnija stvar kod kidnapovanja. Tako dozvoljavate kidnaperima da pažljivo i precizno isplaniraju otmicu i napad. Jedna od najopasnijih navika je da svaki dan u isto vreme sedate u svoj auto, da se usput uvek zaustavljate na istom mestu. Odreknite se takvih navika. Promenite put, vreme i mesto, budite nepredvidivi. Uvek morate da znate i da ste svesni opasnosti svoga okruženja.


     Reakcija i viđenje kidnapera -  Kidnaper nema šta da izgubi, on ima punu motivaciju i moramo računati na to da će on uspeti.


     Opstanak - zdravlje, voda i hrana


     Neka iskustva govore da su pri oslobađanju  uvek bile prve puštene bolesne osobe. Ali ako im ta vaša bolest predstavlja veći problem vi možete biti i prvi koji će biti ubijen. U najboljoj poziciji za beg ste u samom početku, jer što te više drže, ti si slabiji psihofizički. Ješćete ono što vam daju ili ono što ćete sami naći. Kidnaperi nisu zainteresovani za vaš komfor, njima je samo bitno da ostanete živi.


     Veoma je važno da jedete, jer kad ste gladni iscrpljujete organizam i zdravlje. Ako imate ranu, najbolje je da je držite čistu i zbrinutu, da ne dođe do trovanja. Kidnaperi vas izlazu torturama da klonete. Niko od vas ne zna koliko to dugo može izdržati, ali na kraju ćete ipak klonuti i učiniti šta od vas traže. Šta god tražili da uradite - uradite to ako možete, da biste izbegli torturu, pokušajte da budete fleksibilni i da sa kidnaperima uspostavite konverzaciju. Pričajte im o sebi i o svojima, predstavite im se kao ličnost, jer ako vas neko doživi kao prijatnu osobu to vam može olakšati. Ali vaš jezik može da bude i vaš najveći neprijatelj. Nemojte da se raspravljate sa njima (politika, religija, rasa, pretnja). Izbegavajte laži, oni će hteti neke stvari da provere, budite iskreni. Obavežite porodicu da ukoliko dođe do takvih situacija ne daju nikakve izjave u medijima.


     Ako krenete da se oslobađate, morate biti spremni i da ubijete, jer nikako ne smete krenuti pa se pokajati, to može biti fatalno po vas. Ako pobegnete u redu, ali ako vas uhvate budite sigurni da ćete biti pod dugom torturom ili će vas ubiti. 


     Ako govorite jezik otmičara nemojte odmah dati do znanja da ih razumete. Možda će pred vama nešto reći što će vam omogućiti bekstvo, možete da saznate ko su, šta planiraju. 


     Otkup - Građani ne treba da očekuju da vlasti daju novac za otkup. To obeshrabruje kidnapere jer znaju da vlada neće platiti otkup. Isplata imovine kod privatnika je vrlo moguća i jako često se javlja. Mnoge velike firme drže stručnjake iz ove oblasti, samo za slučaj kidnapovanja i otkupa.



    Zahtevi otmičara su vrlo fleksibilni neki kidnaperi krenu od sume od 3 miliona da bi se preko pregovarača spustila cena na svega 20.000 dolara. Kidnaperi misle da su zapadnjaci veoma bogati, oni možda neće shvatiti da ste vi jedan od slabije zaposlenih i da ne možete da skupite velike pare, makar vaš život zavisio od toga. Nikada ne diskutujte sa kidnaperom o otkupu. Drugi mogu da razgovaraju sa njima za vaše oslobađanje putem otkupa, ali nešto što vi kažete može da pokvari dogovor.


     Tipovi grupa


     1. Religiozni fundamentalisti – Ove grupe su motivisane svojim ciljem, oni veruju da imaju odgovor na sve. Oni vas mogu kidnapovati zato što ste drugačije vere. Oni obično pokušavaju da ostvare svoj cilj kada vas kidnapuju. Ti ciljevi mogu biti otkupnina novcem kako bi završili neke svoje operacije ili da bi oslobodili nekog njihovog člana koji je zatvoren. Neke od ovih grupa se predstavljaju da je to sve zasnovano na religiji, ali u stvarnosti oni su manje ili više banditi. Ove grupe su pretežno primitivne, tako da ćete verovatno biti držani u šumi ili nekom njihovom kampu. Ti kampovi se često menjaju zato što vaši otmičari ne žele da se zadržavaju previše na jednom mestu, jer znaju da se traga za njima.



     2. Političke grupe – Uglavnom su komunisti revolucionari, ciljevi ovih grupa su da budu prepoznati. Njihov način je pljačka da bi finansirali svoje operacije i oslobodili svoje drugove. Diplomate i vojne ličnosti su najčešće mete. Sa tim ljudima se tretira na razne načine, ali ne prodaju ih lako. Oni će vas se otarasiti, ako je to potrebno.



     3. Kriminalistička banda – Ova grupa ima samo jedan cilj - novac. Vi ste za njih korisni samo dok nedobiju novac, mogu vas ubiti i ranije, a ipak samo potražiti novac. Mogu vas i čuvati bezbedno, da bi to ponovili više puta. Novac se uglavnom isplaćuje, a da li ćete vi biti oslobođeni to je pitanje. Nivo inteligencije i sposobnosti u tim bandama je različit. Sastavljeni su od različitih slojeva ljudi, neki su mozak operacije, neki specijalizovani za finese i da ih ni u kom pogledu ne podcenjujete i ne izazivate. Bićete smešteni u nekoj sobi.



     4. Seksualne psihopate – Postoje grupe seksualnih psihopata koje otimaju svoje žrtve, dugo ih drže i seksualno iskorišćavaju. Mete su im uglavnom lepe žene. Donja linija ove vrste jeste kada otmičari procene da ste maksimalno iskorišćeni. Kada se radi o ovoj grupi, trebate po svaku cenu pokušati pobeći, jer kod njih postoji velika verovatnoća da će vas ubiti. Jer, iako vam ne uspe iz prvog puta, nemate šta izgubiti.









     5. Ropstvo – Postoje organizovane grupe koje rade na kidnapovanju žena i nakon toga ih prodaju u belo roblje. Pošto od mrtve žene neće imati koristi oni vas neće povrediti, osim ako im ne zadajete puno problema. Imaćete sigurno priliku za beg i to trebate iskoristiti.

Нема коментара:

Постави коментар