среда, 5. октобар 2011.

VOJVODINA SVRSTANA U NEDOVOLJNO RAZVIJENA PODRUČJA


     NOVI SAD – Vlada Republike Srbije donela je na svojoj sednici 16. septembra Uredbu o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2011. godinu na osnovu koje je samo Beogradski region svrstan u razvijene jer ostvaruje vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad republičkog proseka. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Beograd ima BDP za gotovo 80 odsto veći od proseka republike! Na ove podake ukazao je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, optužujući istovremeno Vladu Vojvodine da je neefikasna u strateškim stvarima vezanim za Pokrajinu, poput otvaranja kancelarije u Briselu i bržeg uključivanja Vojvodine u evropske ekonomske tokove. Podsetio je da je Vojvodina nekada bila najrazvijeniji deo Srbije, a da je sada nerazvijena, dodajući u intervjuu Tanjugu da joj je, kao nerazvijenoj pokrajini u Srbiji, zaista svaki dinar neophodan. 

     – Upravo zbog toga pitanje imovine je, kao osnova za građenje finansijske kičme Vojvodine, izuzetno značajno ekonomsko i političko pitanje - istakao je lider LSV. 


     BDP - Beograd prednjači po svemu


     A podaci na koje se Čanak pozvao nemilosrdni su: Regioni Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije svrstani su u nedovolno razvijene jer je njihova vrednost BDP-a ispod proseka, a status nedovoljno razvijenog regiona ima i region Kosova i Metohije. To je objavljeno u najnovijem broju "Službenog glasnika". Inače, Vlada Republike Srbije je druga državna institucija koja je priznala da je Beograd ubedljivo najrazvijeniji, a da Vojvodina ne samo da to nije, već da u nekim parametrima kaska i iza pojedinih delova Srbije. 


     Krivac enormna centralizacija


     To je još zimus potvrdio i Republički zavod za statistiku svojim podacima  prema kojima Republika Srbija u celini ima BDP po stanovniku od 385.000 dinara, što se uzima kao republički prosek sa indeksom 100,0. Beogradski region ima BDP po stanovniku od 690.000 dinara, što je iznad proseka, (indeks 179,4). Region Vojvodine ima BDP po stanovniku od 366.000 dinara, što je ispod proseka, (indeks 95,2). Region Šumadije i Zapadne Srbije ima BDP po stanovniku od 275.000 dinara što je ispod proseka, indeks (71,4). Region Južne i Istočne Srbije ima BDP po stanovniku od 243.000 dinara, što je takođe ispod proseka, (indeks 63,3). Analitičar Dragomir Jankov, još je pre nekoliko meseci u listu Danas upozorio je na ovaj trend, podsetivši da je Vojvodina nekada po ekonomskoj razvijenosti bila blizu Slovenije, iznad Hrvatske, te ostalih, BiH, Crne Gore, Makedonije pa i Srbije. 


     – Učešće BDP Beograda sa skoro 80 odsto iznad proseka Republike, snagom kvantificirane činjenice potvrđuje enormnu centralizaciju i ekonomsku premoć Beograda i pokazuje sliku deformisane cele Republike Srbije – istakao je Jankov, podsećajući istovremeno da za 2005, 2006, 2007. i 2008. godinu Republički zavod za statistiku nije ni objavljivao podatke. Zbog toga nije sa sigurnošću moguće utvrditi da li je Vojvodina ispod proseka pala još pre pola decenije, mada i danas ima onih koji tvrde da je Vojvodina najbogatiji deo Srbije. 


     Slabi i po platama


     Na žalost, BDP je samo jedan od pokazatelja propadanja Vojvodine koji je dostupan zahvaljujući zvaničnoj statistici. Drugi je visina prosečne neto zarade koji godinama unazad svedoči o tome da se u beogradskim opštinama najviše zarađuje. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za drugi kvartal 2011. godine, među prvih 15 opština sa najvišim platama u državi, nalazi se 12 beogradskih, dve opštine iz Srbije i jedna iz Vojvodine. Reč je o Vršcu koji je zauzeo 11. mesto sa prosečnom neto zaradom od 45.322 dinara, koja je za četvrtinu manja od plate u prvoplasiranom Novom Beogradu - 57.836 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар