четвртак, 6. октобар 2011.

JAKIĆ MILORAD - PRINCIPI OBEZBEĐENJA LICA I OBJEKATA 22: BEKSTVO I SPASAVANJE


Bekstvo


     Vreme:


• Najvažnije je naći pravi momenat.
• Kada te otmu najbolje je iskoristiti prvu priliku.
• Treba da znate pravac kojim ćete ići.
• Zapamtite uvek da je to njihovo dvorište i da ga oni odlično poznaju.
• Najbolje je da pokušate noću.
• Sve vreme razmišljajte da ste oteti i da vas oni prate.


     Postoje alatke koje možete da iskoristite u bekstvu, svugde ih možete naći, svašta se može iskoristiti samo budite kreativni. Morate se znati orijentisati, osim ako niste u okruženju koje poznajete. Kamuflirajte se da biste promenili svoj opis, da bi vas oni teže zapazili, potamnite lice, promenite odeću.
     Što brže pobegnite sa tog mesta, svakih stotinak metara se osvrnite i razmislite u kom ćete pravcu. Držite se podalje od staza i pazite se zamki. Kada se pojavi prvo svetlo stanite, osmotrite dobro i razmislite. Ostanite tu oko jednog sata sakriveni. Krećite se oprezno, zastajkujte i osluškujte. Držite se podalje od životinja jer one mogu ukazati na vače prisustvo.


     Spasavanje


     Može doći do situacije da policija učestvuje u vašem spasavanju. Ako su to pravi profesionalci onda su vaše šanse da preživite u tome jako velike. Ali, ako neka lokalna jedinica krene u vaše spasavanje onda ćete biti u jako velikoj opasnosti. U takvim situacijama najbolje je da potražite dobar zaklon i da legnete savijenih kolena i sa rukama preko glave. Nemojte nikako da pravite nagle pokrete, jer se može desiti da vas u toj situaciji ne prepoznaju, vaše lice će sigurno biti malo promenjeno, a vi prljavi. Tražiće vas, polako dignite ruke u vis, a ako vas ne pronađu vičite i kažite da ste
oteti i opet nikako naglim pokretima. Izvešće vas napolje i tada utvrditi vaš identitet.
     Na prvoj slici vidimo da su snage bezbednosti opkolile i osigurale zgradu gde se nalaze oteti. Druga fotografija prikazuje način ulaska tima za upad i oslobađanje, ulaze kroz podrumske prostorije da ne bi bili primećeni.


    Treća slika prikazuje kretanje iz podruma stepeništem i hodnikom, dolazak do vrata, odvraća se pažnja kidnapera od vrata da bi pogledao kroz prozor, i u tom trenutku tim uleće u prostoriju gde se drži talac i oslobađa ga.


    Jedan od mogućih primera i varijanti.


     Na kraju da zaključimo


     Sva društva, svi narodi u svim istorijskim periodima imali su i imaju jedan zajednički cilj, a to je obezbediti bezbednost. Bezbednost je središnji pojam svih ideologija i sve su usmerene i ograničene shvatanjem bezbednosti koje je pretežno plod uspostavljene bezbednosne kulture. Osposobljavanje ljudi da stalno uče, da se pripremaju za sve životne faze i da znaju da savladaju i da se suprotstave mnogim izazovima od primarnog je značaja. 


     Pitanje primene bezbednosne kulture nije samo pitanje odnegovanih manira u ponašanju i prikazivanju očekivane i poželjne slike u javnosti. Određena pravila i standarde zahteva i nameće vreme u kome živimo, susreti sa različitim ljudima, kulturama i narodima, sve intenzivnije, učestalije i novije bezbednosne pretnje i rizici.


KRAJ
JAKIĆ MILORAD

Нема коментара:

Постави коментар