недеља, 9. октобар 2011.

ONA JE VOLELA DA BUDE OBJEKAT POŽUDE: ANITA EKBERG


     Tri marke oblikovale su ugled Švedske: Volvo, Saab i Anita Ekberg. Velt piše da Volvo u međuvremenu pripada kineskoj kompaniji, Saab je pred bankrotom, Anita Ekberg živi u blizini Rima i ovih dana je napunila 80 godina.
 
     Rođena je 1931. godine u Geteborgu, kao šesto od osmoro dece u radničkoj porodici. Danas je upoređuju sa čuvenom Brižit Bardo i Merlin Monro. Scena u ''Slatkom životu'', gde zavodi Mastrojanija kako bi sa njom ušao u fontanu Trevi, jedna je od najpoznatijih u filmskoj istoriji, poput trke dvokolicama u filmu ''Ben Hur'' ili ubistvu u tuš kabini u filmu ''Psiho''.


     ''Marčelo dođi!''













     Kada je 1960. godine ''Slatki život'' stigao u bioskope, žene su imale obline a muškarci su se radovali spoljašnjim kvalitetima. Kada iz današnje vizure posmatramo ovu filmsku scenu, ne možemo a da ne primetimo suptilan i istovremeno lascivan način artikulisanja ljudskih osećanja.


     Silvija, koju igra Anita Ekberg, usred noći pronalazi malu mačku u Rimu, nosi je sa sobom i brine se o njoj. Njen pratilac Marčelo, kojeg igra Mastrojani, tu noć je zamišljao potpuno drugačije i nezainteresovano odlazi da nabavi mleko za mačku. U međuvremenu Silvija hoda kroz Rim, sve dok u jednom trenutku ne zastane ispred fontane Trevi. Dolazi i Marčelo, sa sve čašom mleka u ruci. ''Marčelo, dođi!'', viče Silvija. ''Dolazim!'', odgovara Marčelo, skida cipele i ulazi u fontanu, u koju je Silvija već ušla.
 
     Ipak, nisu svi filmovi, u kojima je Ekbergova glumila, imali visok umetnički nivo. U trileru ''Vrišteća Mimi'', u nemačkoj verziji ''Plava Venera'', je 1958. godine nastupila kao plesačica; film nije umetničko delo, ali sadrži jednu scenu, u kojoj Jolanda izvodi striptiz, bez da skine i jedan jedini deo odeće. Ta scena duga dva minuta i deset sekundi je najprovokativnija ikad snimljena na filmskoj traci.
     Uloge koje je Anita Ekberg igrala bukvalno su bile napisane za nju. Ona, poput Rite Hejvort i Džejn Rasel, nije bila samo objekat požude, ona je u tome uživala. Kao što je na tipskom planu Džordž Kluni nasledio Džona Vejna, tako je Anita Ekberg predala nasledstvo Džuliji Roberts. Biti lep i poželjan više nije bilo dovoljno. Zvezda mora da bude seksi, kul i društveno angažovana. 

Anita Ekberg     Šta se desilo sa ''slatkim životom''?











     Krajem 1994. godine Ekbergova je dala intervju holandskoj televiziji. Tada je već imala više od 60 godina, na njenom licu ocrtavao se njen život. Izjavila je da je Mastrojani bio velika nula a Felini veliki reditelj. Ali, naglasila je, ona nije imala ništa sa njim, jer je pretpostavljala da je bio homoseksualac ili impotentan.
     Ekbergova je flertovala sa reporterom, slala poljupce u pravcu kamere i tvrdila je da je srećna i naglasila da žali samo što se dva puta udala za pogrešnog muškarca. Ipak, iza nje je dvadesetak filmova i veliki broj poznatih ljubavnika poput Erola Flina, Franka Sinatre i Gerija Kupera.
Anita Ekberg
Anita Ekberg
Anita Ekberg
Anita Ekberg
Anita Ekberg
Anita Ekberg
Anita Ekberg
anita ekberg
a k a daneen boone
Screaming Mimi
How I Learned to Love Women
4 for Texas
 Sign of the Gladiator
Pickup Alley
Man in the Vault
The Alphabet Murders
Boccaccio '70
The Mongols
Bambola
Paris Holiday
Back from Eternity
Cobra, Il
La Dolce Vita
Artists and Models
War and Peace
Blood Alley
Woman Times Seven
The Dam on the Yellow River
Call Me Bwana
Hollywood or Bust
Anita Ekberg Anita Ekberg attends the "La dolce vita" world restoration premiere during The 5th International Rome Film Festival at Auditorium Parco Della Musica on October 30, 2010 in Rome, Italy.

Нема коментара:

Постави коментар