среда, 7. март 2012.

PIJACA U PETROVARADINU POSTALA MODERNIJA, KONKURENTNIJA I JEFTINIJA


     Javno komunalno preduzeće "Tržnica" donelo je u prethodnoj godini gradu nekoliko novina, upisalo u svoj kalendar nekoliko značajnih uspeha i napravilo planove za promene u 2012. godini. 
     Prema rečima direktora Dušana Bajića, ovo preduzeće je 2011. godine investiralo 74 miliona dinara u nekoliko projekata, od kojih se dva izdvajaju kao kapitalna i za građane Novog Sada svakako najznačajnija. Izgradnja pijace u Petrovaradinu i puštanje u rad hladnjače na Najlon pijaci događaji su koji će obeležiti završenu godinu kao jednu od uspešnijih u poslovanju "Tržnice". 


     Kompletna rekonstrukcija 


     – Pijacu u Petrovaradinu je mimo zajedničkog ugovora prethodno vodila Mesna zajednica i dovela je, nažalost, u stanje u kom se ona nalazila kad smo mi počeli da radimo – kazao je Dušan Bajić.
Dušan Bajić
     – U ovu pijacu je uloženo između 10 i 11 miliona dinara, i to je zajednička investicija "Tržnice" i Grada. Rađena je kompletna adaptacija infrastrukture: vodovod, kanalizacija, struja, rasveta, ograda, plato, sanitarni čvor, kancelarija za upravnika, tezge. Dakle, pijaca je potpuno renovirana. Jedino što je ostalo jeste stari kiosk štampe za prodaju novina i dodata su tri nova kioska za mesaru, pekaru i ribarnicu, jer se za tim pokazala potreba. Uspeli smo da rešimo i pitanje parkiranja oko pijace iako to nije naša nadležnost, obezbedili smo 20 parking mesta – predočio je direktor ovog preduzeća.


     Radovi završeni u rekordnom roku


     Radovi na adaptaciji Petrovaradinske pijace počeli su u maja 2011. godine, a završeni su za 35 dana, daleko ranije od planiranog roka od 90 do 180 dana. Pijaca sada raspolaže 41 zelenom tezgom, sa 16 robnih tezgi, četiri tezge za prodaju cveća, a u okviru pijačnog prostora jesu i gondole za prodaju bostana, kiosk za prodaju ribe i pekara, kao i četiri rashladne vitrine za 
prodaju mlečnih proizvoda i živinskog mesa. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović rekao je da je ova pijaca bila među najskupljim u gradu, ali da će novi kapacitet omogućiti veću 
konkurentnost, a samim tim i nižu cenu proizvoda. Jovanović navodi da je stara pijaca bila ruglo i da je prelaskom pod okrilje preduzeća "Tržnica" prostor uređen po standardima svih ovosadskih pijaca.


     "Tržnica" spremna i za Sremsku Kamenicu Član MO "Sremska Kamenica" Miloš Udovičić ukazao je na to da "sa sremske strane grada sve vrvi od komunalnih problema".


     – Kamenica nema normalnu pijacu, nije rešeno pitanje priključka na vodovod za mnoga domaćinstva, a takođe nema nijednog megamarketa. Neki problemi se mogu rešiti, barem na lokalnom 
nivou. Na primer, megamarketi se gotovo stalno otvaraju, pa ne bi bilo zgoreg da neki bude otvoren ovde – kazao je Udovičić.


     Direktor "Tržnice" Dušan Bajić navodi da je to preduzeće spremno da organizuje privremenu pijacu u Sremskoj Kamenici ukoliko dobije saglasnost iz Gradskog veća. Nije želeo da prejudicira kada će se rešavati pitanje nadležnosti nad tom pijacom, ali ističe da Grad ne sme dozvoliti da Kameničani ostanu bez nje.



     Hladnjača za 21. vek


     Početkom decembra na Najlon pijaci otvorena je hladnjača, koja će služiti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i svih vrsta hrane. Ova ujedno najveća investicija u protekloj godini iznosila je oko 20 miliona dinara i njena izgradnja trajala je dve godine. 


     – Ovakvu hladnjaču nema nijedna tržnica, niti javno preduzeće u Srbiji. Mi smo pioniri u ovom poslu, ali sam siguran da ćemo i preko poslovanja hladnjače ostvariti dobit – poručio je Bajić i dodao da će se "Tržnica" u budućnosti više orijentisati i na sopstveno prihodovanje od prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Нема коментара:

Постави коментар