субота, 16. јул 2011.

LIBIJA: SAD I ZAPAD PRIZNALI POBUNJENIKE U LIBIJI

HILARI KLINTON - POJAČANO
ZAOKRUŽIVANJE GADAFIJA

     ISTANBUL – Zapadne zemlje predvođene sa SAD priznale su pobunjenike kao legitimne predstavnike libijskog naroda, saopštila je ovde državna sekretarka Hilari Klinton. 


     Odluka sastanka međunarodne Kontakt grupe za Libiju, kome je prisustvovalo više od 30 zemalja i međunarodnih organizacija, velika je podrška Tranzicionom nacionalnom savetu (TNC) i pobunjenicima u trenutku kada njihova vojna kampanja protiv snaga režima posustaje, javlja Rojters.


     Zapadne nacije saopštile su da planiraju da pojačaju vojni pritisak na Gadafijev režim, potvrdio je britanski sekretar Vilijem Hejg.


     Priznavanje pobunjenika u Bengaziju tumači se kao važan diplomatski korak koji će pomoći da se deblokiraju tri milijarde dolara zamrznutih sredstava Gadafijevog režima kako bi bile date pobunjenicima.


     Specijalni emisar generalnog sekretara UN za Libiju, Abdul Elah al Katib dobio je ovlašćenja da Gadafiju predstavi uslove za napuštanje vlasti. Politički paket koji će biti ponuđen sadrži odredbe o prekidu vatre kako bi se prekinuo petomesečni rat.


     Ima izveštaja da Gadafi razmatra diplomatska rešenja kojima bi bila okončana njegova 41-godišnja vlast, iako libijski lider u javnosti ostaje odlučan da se ne povuče.


KONTAKT GRUPA U ISTAMBULU
     "Danas smo dobili završni dokument u kome Kontakt grupa priznaje TNC kao sagovornika koji predstavlja libijski narod. Tako za Gadafija nema druge opcije nego da ode", rekao je Franko Fratini.


     U saopštenju Kontakt grupe se kaže: Formiranje prelazne vlade trebalo bi da brzo bude propraćeno sazivanjem Nacionalnog kongresa uz prisustvo predstavnika svih delova libijskog naroda.


     Kontakt grupa za Libiju, formirana marta u Londonu, pokušala je da na svom četvrtom sastanku nađe takvo političko rešenje koje će Gadafija skinuti sa vlasti.


     Šef turske diplomatije Ahmet Davatoglu rekao je da se nada da će takvo rešenje biti pronađeno pre početka muslimanskog svetog meseca ramazana, koji počinje u avgustu.


GADAFI JE ZA ZAPADNE SILE PROŠLOST
     Predstavnik za štampu pobunjenika rekao je da ne očekuje primirje sve dok Gadafi ne bude poražen i odbija sugestiju da se borbe prekinu tokom ramazana: "Prorok Muhamed imao je velike bitke tokom ramazana u Meki, tako da nema ničeg verskog što bi nas sprečilo da se borimo za slobodu", rekao je Mahmud Šaman, pres sekretar TNC-a.


     Pobunjenicima je hitno potreban keš i članice Kontakt grupe treba da razmotre otvaranja kreditnih linija prema Bengaziju, rekao je on.


     Davatoglu je podržao predlog pobunjenika da se aktiviraju zamrznuta sredstva Gadafijevog režima kako bi se izbegla "teška" humanitarna situacija tokom ramazana kako na teritorijama koje kontrolišu pobunjenici, tako i onima pod kontrolom režima u Tripoliju.


     Sastanku u Istanbulu prisustvovala je i šefica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton.


     Kina i Rusija, koje se drže blaže linije prema Gadafiju, pozvane su na sastanak grupe prvi put, ali su odlučile da ne dođu.


     Govoreći u Hagu, šef NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je članice Alijanse da obezbede više aviona kako bi se bombardovao rastući broj nedostupnih vojnih ciljeva po Libiji.


     Britanija je saopštila da šalje nove izviđačke avione "tornado" kako bi otkrivali skrivene ciljeve.


     Za sada nije poznato da li Gadafi namerava da intenzivira borbe u nadi da će zadržati kontrolu nad teritorijom oko Tripolija, ili će tražiti izlaznu strategiju koja bi njemu i članovima njegove porodice garantovala bezbednost.


     Ranije ove nedelje, francuski ministar inostranih poslova Alan Žipe je rekao da su Gadafijevi emisari u kontaktu sa NATO preneli da je pukovnik spreman da se povuče, ali američki zvaničnici u to ne veruju.
(16.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар