петак, 16. март 2012.

ARGENTINA NAJAVLJUJE TUŽBU PROTIV KOMPANIJA KOJE VADE NAFTU OKO OSTRVA MALVINI (FOKLANDSKA OSTRVA)


     Argentinski ministar spoljnih poslova najavio je da će njegova država pokrenuti pravni postupak protiv kompanija koje crpe naftu oko spornih ostrva Malvini (Foklandska ostrva). "Preduzećemo pravne, administrativne, civilne i kriminalne tužbe protiv kompanija koje trenutno tamo crpe naftu", rekao je danas Hektor Timerman.
slika: Argentina najavljuje tužbu protiv naftnih kompanija koje crpe naftu oko Malvinas otočja (Falklandsko otočje) 
     Timerman navodi da ni jedna strana kompanija nema legitimitet za crpljenje nafte na spornom području i da je Buenos Aires već "obavestio kompanije da se nalaze u prekršaju".


     Odgovor Argentine dolazi nakon što je britanska kompanija Rockhopper najavila da planira da investira 2 milijarde USD u projekt "Sea Lion" koji bi se bavio istraživanjem naftnih zaliha.
 
     Ove srede argentinski senat je jednoglasno proglasio da Argentina ima "legitimni suverenitet" nad spornim ostrvima. Novi dokument, poznat kao "Ushuaia Deklaracija" usvojen je pre 30. godišnjice 74 dnevnog rata između Argentine i Britanije oko ostrva Malvini. Tenzije oko ostrva narasle su prošlih meseci kada je UN zatražio od Britanije da se pokrene proces "dekolonizacije", ali Britanija odbija svaki razgovor po tom pitanju. Štaviše, Britanija je nedavno na ostrve poslala svoj najnapredniji ratni brod, HMS Dauntless, i nuklearnu podmornicu.


     Povišene tenzije traju još od 2010. kada je London najavio da će pokrenuti vađenje nafte na ostrvima. Ostrva Malvini nalaze se oko 300 nautičkih milja od argentinske obale i imaju oko 3,000 stanovnika, ostrva su deo "Britanskih prekomorskih teritorija" još od vremena kada je Britanija ostrve proglasila svojom kolonijom 1883.


     "Predsednica Kristina Fernándes de Kirhner želi da Foklandska ostrva pretvori u argentinsku koloniju, to je esencije njene političke agende", napisao je juče kolumnist Džim Sensenbrener za britanski list The Telegraph.
(AFP | Reuters | BBC | Press TV | The Telegraph)

Нема коментара:

Постави коментар