петак, 16. март 2012.

SEVERNA KOREJA KREĆE SA NOVIM DALEKOMETNIM LANSIRANJIMA, UPRKOS OBEĆANJU SAD-U DA VIŠE NEĆE


     Na poslednjim zajedničkim pregovorima, Severna Koreja je dala obećanje SAD-u da će zaustaviti svoj nuklearni program i da više neće testirati nove dalekometne rakete. Hilari Klinton je tada navela kako je to "važan korak" u stabilizaciji korejskog poluostrva. Podsetimo, SAD Severnu Koreju smatra "osovinom zla", termin je prvi skovao bivši predsednik Džordž W. Buš.
slika: Sjeverna Koreja kreće s novim dalekometnim lansiranjima, unatoč obećanju SAD-u da više neće 
     I pored obećanja koje je delegacija Severne Koreje dala SAD-u na sastanku u Pekingu krajem prošlog meseca, danas dolaze drugačije poruke iz Pjongjanga. Washington Post prenosi da je Severna Koreja danas najavila da planira lansiranje dalekometne rakete koja će poslužiti za postavljanje novog satelita u orbitu. Severna Koreja navodi da se radi o velikom naučnom i tehnološkom napretku, lansiranje će se održati između 12. i 16. aprila kada se ujedno obeležava i rođendan osnivača Severne Koreje, Kim Il Sunga - dede aktuelnog predsednika Kim Jong Una.


     Vest je odmah uznemirila vlasti u Seulu, navode da je lansiranje rakete "velika provokacija i čin kojim se ugrožava mir i stabilnost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije", prenosi Washington Post.


     Podsetimo, veliki broj analitičara i poznavaoca prilika na Korejskom poluostrvu izuzetno je skeptičan prema priči o "lansiranju satelita". Mnogi veruju da je lansiranje satelita samo izgovor Pjongjanga da testira nove rakete sa još većim dometom. Znajući da je Severna Koreja nuklearna sila, mnogi strahuju od povećanja dometa raketa - pogotovo Japan, ali i SAD.


     Nije sasvim ni jasno zašto bi jedna Severna Koreja zapravo lansirala tolike satelite u orbitu - zanimljiv je podatak pri jednom od prethodnih lansiranja, tražeći konkretan povod Pjongjang je jednostavno odgovorio da će se putem satelita puštati "borbene severnokorejske pesme" kako bi ih ceo svet mogao čuti.
(Washington Post | USA TODAY | Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар