четвртак, 1. март 2012.

DEMONSTRANT PROTIV SVETSKE BANKE U PEKINGU: "NEĆEMO DOZVOLITI DA NAŠE BANKE POSTANU LAŽLJIVCI I PARAZITI KAO U AMERICI"


     Za vreme održavanja pres konferencije Svetske Banke u Pekingu, jedan demonstrant je iskoristio priliku da pred okupljenim novinarima iznese svoje stavove. Kada je predsednik Svetske Banke, Robert Zolik, počeo govoriti, muškarac po imenu Du Đianguo - koji se za sebe tvrdi da je ekonomista - stao je ispred okupljenih novinara i počeo da im deli papire sa razlozima i analizama zbog kojih su izveštaj i saveti Svetske Banke loši za Kinu. U nekoliko navrata poručio je "Izveštaj Svetske Banke je otrov za Kinu !", pre nego što ga je osiguranje udaljilo sa lica mesta.
slika: Prosvjednik protiv Svjetske Banke u Pekingu: "Nećemo dopustiti da naše banke postanu lažljivci i paraziti kao u Americi"
     Ipak, ispred zgrade uspeo je svoje poruke preneti pripadnicima lokalnih medija. "Svetska Banka traži od Kine da privatizuje svoje državne kompanije, žele preuzimanje naših kompanija. To rade sa ciljem da pomognu kompanijama na zapadu, da se reše konkurencije", poručio je Đianguo.


     "Videli smo kako se to radi na Vol Stritu, zar ćemo dopustiti da naše banke postanu lažljivci i paraziti kao i američke? ", rekao je Đianguo u razgovoru za tv stanicu NDT nakon što je izbačen sa konferencije Svetske Banke.
     Da su njegove indicije na pravom putu pokazuje i najnoviji izveštaj Svetske Banke u kojem se traži ukidanje brojnih barijera po pitanju ulaska stranog kapitala i razbijanje velikih državnih monopola. Svetska Banka takođe sugeriše da se podigne stopa poreza za državne kompanije.


     Novi uslovi koji se traže od Kine dolaze u vreme kada su mnogi ekonomisti složni da će kineska ekonomija uskoro početi usporavanje posle gotovo 30 godina kontinuiranog rasta čime je Kina postala najsigurnije odredište za globalne investitore. Ekonomista Bari Ajhengrin očekuje da će kineska ekonomija krenuti prema "dole" smanjujući se za 2% oko 2015. Kineska ekonomija je fokusirana na izvoz, najviše u Evropu i SAD - dve regije koje su najviše pogođene ekonomskom krizom i Kina već i sada ima sve manje prostora za izvoz.
(NTD | RT)

Нема коментара:

Постави коментар