четвртак, 1. март 2012.

PRVI ZNACI POPUŠTANJA HILARI KLINTON: "NAORUŽAVAJUĆI SIRIJSKE POBUNJENIKE POMAGALI BI AL KAIDU"


     U velikom geo-političkom teatru koji se danas naziva Sirija, sve informacije mogu da imaju dva smisla, pa čak i više. Ali, ako je verovati pojedinim analitičarima - stisak Amerike nakon uspešnog sirijskog referenduma popušta. Kao argument tim tvrdnjama ističu se poslednje izjave američke državne sekretarke Hilari Klinton koja je izjavila: "naoružavajući sirijske pobunjenike pomagali bi Al Kaidu". Ovo je prvi put da jedan visoki funkcioner zapadnih sila otvoreno priznaje afilijaciju naoružanog segmenta sirijskih pobunjenika, čija se povezanost sa terorističkim organizacijama pominje već nekoliko meseci.
slika: Prvi znakovi popuštanja - Hillary Clinton: "naoružavajući sirijske pobunjenike pomagali bi al Qaeda-u"
     Promena retorike


     U najnovijem razgovoru za tv stanicu CBS, Hilari Klinton je rekla da je i dalje "duboko uznemirena" po pitanju civilnih žrtava, ali da postoje i ozbiljne zabrinutosti oko slanja oružja sirijskoj opoziciji.


     "Sa čime da ih naoružamo i protiv čega? Sigurno im nećemo dovoditi tenkove preko granica sa Turskom, Libanom ili Jordanom", rekla je Klintonova.


     "Znamo da vođa Al Kaide, Ajman al-Zavahiri podržava opoziciju u Siriji. Da li ćemo mi takođe sada podržavati al Kaidu u Siriji? Hamas sada podržava opoziciju. Da li ćemo i Hamas podržavati?", otvoreno je izjavila Klintonova.


     "Ako ste vojni planer ili državni sekretar i pokušavate sami sebi da predočite imate li konkretne elemente koji bi zaista mogli pomoći opoziciji - ne, nemamo ih. Vidimo veliko ljudsko stradanje i to lomi srce", zaključila je Hilari Klinton.


     I pored činjenice da Klintonova nije propustila da spomene da režim ne zastupa narod, već samo članove režima, ipak - ako se najnoviji govor uporedi sa ranijim izjavama, jasno je da ona više ne poseže za tako oštrom retorikom. Da Amerika možda i nema snage za rušenje Asada, Klintonova donekle otkriva u izjavi: "trudimo se svaki dan, ali Asad ima jake prijatelje... Rusiju, Kinu, Iran. Oni su odlučni da zadrže Asada na vlasti jer im on vodi poslove, kupuje njihovo oružje i prodaje im naftu".


     Ceo CBS intervju sa Hilary Klinton možete pogledati na sledećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=C0AQegc-fWQ


     Činjenica je da je uspešno sprovođenje referenduma o novom Ustavu dalo Bašar al-Asadu novi legitimitet u Siriji. I pored navoda pojedinih članova anti-Asad koalicije koji su referendum proglasili nevažećim, izgleda da je masovni izlazak stanovnika na birališta ipak snažno uticao i na međunarodnu pozornicu.


     Aktuelno stanje na terenu i operacije u gradu Homs


     U Siriji i dalje traje sukob između oružanih grupa i sirijske vojske u gradu Homs. Sirijski ministar spoljnih poslova, Valid al-Mualem, napomenuo je da je vojska odložila operaciju protiv naoružanih grupa u pojedinim delovima okupiranog grada Homs da bi se izbegle civilne žrtve.


     "Vojska je odložila sledeću operaciju zato što se u pojedinim delovima grada Homs nalaze civili", al-Mualem je rekao pred novinarima. Četvoro zapadnih novinara nalaze se zarobljeni u gradskoj četvrti Baba Amro, a dvoje je ranjeno.


     "Ne znam šta rade tamo. Francuske službe su nam javile da se tamo nalaze novinari koji su ilegalno ušli u zemlju, sada radimo sve što je u našoj moći da ih oslobodimo", zaključio je na konferenciji za novinare sirijski ministar spoljnih poslova, Valid al-Mualem. Francuski predsednik Nikolas Sarkozi takođe je rekao da se nada da će novinari biti oslobođeni uskoro.


     AP prenosi da je jedan od novinara, Pol Conroj, pomoću pobunjenika prebačen iz Homsa u Liban. Kao izvor navode aktivističku organizaciju Avaaz.
(CBS | voltairenet.org | AP)

Нема коментара:

Постави коментар