петак, 1. јул 2011.

OČEKUJE SE 30.000 STRANACA NA EGZITU


     Ovogodišnji festival Egzit posetiće od 25.000 do 30.000 stranih turista, najviše iz Velike Britanije, procene su organizatora ovog muzičkog festivala.


     PR mendažerka festivala Bojana Kovačević izjavila je da su procene o poseti stranih turista ove godine napravljene na osnovu broja posetilaca koje je festival imao 2010. Na predstojeći Egzit će doći gosti iz zemalja Evropske unije, Meksika, Gvatemale, sa Novog Zelanda, iz Australije, navela je Kovačević. Ona kaže da na Egzit godišnje dođe oko 7.000 turista iz Velike Britanije i oko 1.000 Holanđana, dok su na trećem mestu posetioci iz zemalja u okruženju.


     Kovačević je primetila da je proteklih godina sve više turista dolazilo iz Rusije i da će se organizatori jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala ubuduće orijentisati i na privlačenje turista iz ove zemlje, budući da njima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza.



     Spremno preko 3.500 ležaja



     Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada (TONS), u julu 2010. ukupno povećanje broja turista bilo je za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i to domaćih turista za jedan, a stranih za 79 procenata.

     Iz TONS-a napominju da u statistiku spadaju samo podaci na osnovu zvaničnih objekata za smeštaj.
   
     Kovačević je navela da su organizatori festivala, kao i svake godine, napravili "Egzit vilidž" za smeštaj stranih turista i posetioce "Egzita" i iz drugih krajeva Srbije koji će biti smešten na Petrovaradinskoj adi i ovog puta otvoren za sve posetioce, a ne samo za kampere.

     Naime, na mestu "Egzit vilidža", koji će biti podeljen u dva dela - u Petrovaradinskoj šumi i na plaži, biće organizovan prateći program "Egzita", sa muzičkim i zabavnim performansima.
    
     Cene za noćenje u novosadskim hotelima u maju i junu ove godine kretale su se od 2.000 dinara, za noćenje u jednokrevetnoj sobi hotela sa jednom zvezdicom, do 8.000 dinara u hotelima sa pet zvezdica.

     Gordana Stojaković, turizmološkinja u TONS-u, kaže da su ukupni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i bližoj okolini preko 3.500 ležaja, sa 23 hotela, turističkim naseljem, apartmanima i nekategorisanim objektima za smeštaj. Kako navodi, smeštajni kapaciteti u tim objektima uglavnom su popunjeni. 

     Privatni smeštaj oko 150 evra za sva četiri dana

     Stojaković je navela da strani turisti sve češće dolaze nekoliko dana pred početak "Egzita" i da ostaju duže u Novom Sadu, da za vreme boravka često žele da vide Beograd, obilaze salaše na Čeneju, Sremske Karlovce i pravoslavne manastire, kao i Muzej Vojvodine u kome se nalazi multietničko nasleđe žitelja pokrajine.

     Turistima se nude i privatni smeštaji u objektima gde se cene kreću oko 150 evra za sva četiri dana "Egzita", odnosno od 25 do 30 evra dnevno po osobi u stanovima.

     PR menadžerka Kovačević je ukazala da organizatori "Egzita" ne mogu da kontrolišu "šarenilo" cena, ali da svake godine nastoje da sa nadležnim inspekcijama utiče na kontrolu tih usluga.

     Kovačević je podsetila da su "Egzit fondacija" i Razvojna banka Vojvodine raspisali konkurs za najbolja rešenja za unapređenje turističke ponude Novog Sada, a 10 najboljih dobilo je po 1.000 evra za realizaciju svojih projekata.

     Dva rešenja odnosila su se upravo na kontrolu usluga taksi prevoza, ugostitelja i trgovaca.

     U prvom projektu obavljaće se kontrola usluga, tako što će ljudi "prerušeni" odlaziti na različite lokacije i kontrolisati cene, dok se drugi projekat, "Mobi patrol", odnosi na to da će svi posetioci "Egzita", koji imaju smart telefone ili androide, moći da ukucaju, na primer "taksi usluge" i da im ta mobilna aplikacija ponudi lokacije gde se nalaze stajališta, koliko se kreću cene prevoza i da ih uporede.
Kovačević je rekla da će aplikacija moći da se skinu sa sajta festivala "Egzit".

     Egzit kamp za sada bez priključka na vodovodnu mrežu

     Organizatori muzičkog festivala "Egzit" nisu novosadskom komunalnom preduzeću dostavili zahtev sa potrebnom dokumentacijom zbog čega nije moguće kamp "Egzit" bude u zakonskim okvirima priključen na vodovodnu mrežu u zoni sanitarne zaštite na izvorištu Petrovaradinska ada.

     Do podneva nije stigao Egzitov zahtev za privremeno priključenje, saopštilo je JP ''Vodovod i kanalizacija'' pozivajući Udruženje Egzit da ispoštuje proceduru koju je za taj postupak propisao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

     Ukoliko "Egzit" ispuni sve propisane tehničke uslove u pripremnim radnjama, nadležne službe su dužne da čitav projekat prekontrolišu i potvrde njegovu ispravnost, pa tek potom "Vodovod" može privremeno da priključi Egzitovu mrežu na postojeću vodovodnu infrastrukturu, navodi se u saopštenju.

     Tom komunalnom preduzeću je ranije dostavljeno stručno mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine kao i resornog pokrajinskog sekretarijata, kojim je ukazano na mogućnost ispunjenja posebnih tehničkih uslova u vezi sa postavljanjem Egzitovog kampa u zoni sanitarne zaštite, napominju u "Vodovodu".

     Egzitovo selo je pre dve godine trebalo prvi put da bude smešteno na Petrovaradinskoj adi, gde je novosadsko izvorište vode, ali je zbog tadašnjeg visokog vodostaja Dunava premešteno na prostor iseljene kasarne Vojske Srbije, na obližnjem Trandžamentu.

     Dug za zakup tog prostora prve godine od 18 miliona dinara kao i lanjski, čiji iznos nije objavljen, Egzit još nije platio a gradonačelnik Igor Pavličić je tim povodom medijima izjavio da dugovanja Egzit festivala ne mogu da budu namirivana iz gradske kase.

     On je naglasio da će biti nađeno odgovarajuće rešenje za lokaciju kampa predstojećeg Egzit festivala, uz uslov da prirodno okruženje.

Нема коментара:

Постави коментар